h

Zaanse brug mogelijk niet veilig

24 augustus 2007

Zaanse brug mogelijk niet veilig

Deze week werd bekend dat de Zaanse sluiswachter die zich in een brief aan de gemeente negatief over de Zaanse brug had uitgelaten, per omgaande was ontslagen door zijn werkgever. De verantwoordelijken voor de brug zouden volgens de sluiswachter verschillende rapporten waarin de brug onveilig werd genoemd bewust in de la gelegd hebben. De SP NH en de Zaanstadse SP willen duidelijkheid over de veiligheid van de Zaanse op afstand bediende brug en hebben inzage gevraagd van alle over de brug verschenen rapporten.

Deze week heeft het Hoogheemraadschao een sluiswachter ontslagen die aan de gemeente Zaanstad een brief had geschreven over de volgens hem zeer onveilige op afstand bediende brug in Zaanstad. De onveiligheid werd zijns inziens veroorzaakt door het systeem van op afstand besturen waardoor er geen goed overzicht meer is en ongelukken kunnen ontstaan.
Het Hoogheemraadschap waardeerde het niet dat hun sluiswachter dergelijke info naar buiten bracht en ontsloeg de man per omgaande. Het Hoogheemraadschap ontkende bovendien dat er sprake was van een onveilige situatie.

Hoe dat ook zij, het is vreemd dat in de korte tijd dat de brug op deze wijze wordt bediend al enkele ongelukken zijn gebeurd. De SP heeft naar aanleiding daarvan eind vorig jaar vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten en kreeg als antwoord dat er werkelijk niets aan de hand was en dat een extra onderzoek door de club van Van Vollenhoven (wat de SP graag zag) niet nodig was. Daarop volgde kort na elkaar een nieuw incident bij de brug en nu dan het ontslag van de sluiswachter.

De SP vindt het hoog tijd dat er openheid van zaken komt. Volgens de sluiswachter zijn er verschillende negatieve rapporten over de brug verschenen die door de betrokken bestuurders niet openbaar zijn gemaakt. De SP NH en de Zaanse SP hebben het Hoogheemraadschap en de Zaanse gemeente nu per brief gevraagd hen alle bestaande rapporten over deze brug ter inzage te geven. Mocht de brug dan minder veilig lijken dan nu wordt gesuggereerd dan zal de SP zich beraden op vervolgstappen.

De SP vindt het betreurenswaardig dat de sluiswachter zonder meer is ontslagen. Bert Putters: 'Dat druist in tegen mijn rechstgevoel. Zo hoor je niet met werknemers om te gaan. Dit is echt negentiendeeeuws.'

U bent hier