h

SP wil interpellatie over ontslag directie Jeugdzorg

23 juni 2007

SP wil interpellatie over ontslag directie Jeugdzorg

Vorige week woensdag is de directie/raad van bestuur van BJZ ontslagen en opgestapt. De reden is het feit dat het rapport van de inspectie over Bureau Jeugdzorg negatief was uitgevallen. Er zou nog veel te wensen over zijn, lang niet alle aanbevelingen van het rapport van destijds, na Savanne, waren doorgevoerd.

De SP vindt het ontslag op zijn zachtst gezegd curieus. Het is ook hoogst onverstandig en daarom zorgelijk. De Jeugdzorg zit in een vreselijk moeilijke periode, er melden zich steeds meer kinderen, de wachtlijst groeit wederom als kool, men kampt met te weinig personeel, met te weinig opvangplekken, en zo voort. In zo’n periode kan je directeurscarrousels missen als kiespijn. Dat is dan ook precies de reden dat de SP maandag 25 juni een interpellatie wil houden.

De SP zal bij de interpellatie de gedeputeerde de volgende vragen voorleggen:

1. Waarom heeft u uw actie richting directie BJZ niet met de Staten vooraf gedeeld?
2. Waarom heeft u meteen voor ontslag gekozen en niet voor bijv tijdelijke ontheffing? Wat rechtvaardigt in uw ogen dit ontslag?
3. Hoe denkt u de maatregelen die u schetst in uw schrijven zoals protocol kindermishandeling, invoering Deltamethode etc. geregeld te hebben in januari 2008. Wie is verantwoordelijk als deze maatregelen niet op tijd zijn afgerond: u of de nieuwe directie BJZ? Hoe ziet het scenario er uit?
4. Heeft u al vervangers gevonden en wie zijn dat dan?
5. Als u geen vervangers hebt gevonden bent u dan bereid de ontslagenen terug te nemen, ten minste als ze dat nog willen? Zo nee, waarom niet?
6. Waarom is de voorjaarsnota op het punt van de wachtlijsten niet bijgewerkt?
7. Wat gaat u aan de wachtlijsten doen? Minister Rouvoet heeft 40 miljoen toegezegd voor het wegwerken van de wachtlijsten. Volgens de MOgroep is dat te weinig en moet er minstens 60 miljoen heen. Bent u bereid in afwachting van het geld van het rijk eigen geld te steken in het wegwerken van de wachtlijsten. Zo nee, waarom niet?
8. Mocht het van het Rijk komende geld inderdaad te weinig zijn, bent u dan bereid er eigen geld in te steken om het restant definitief weg te werken? Zo nee, waarom niet?

U bent hier