h

Van Nero en de zeven dwergen

13 april 2007

Van Nero en de zeven dwergen

Het nieuwe college van gedeputeerden is een feit. De VVD, het CDA, de PvdA en GroenLinks maken er deel van uit. Het bijbehorende programma is een allegaartje: voor elk wat wils, maar enige lijn valt er niet te ontdekken.

Neem GroenLinks: deze partij zegt zeer begaan te zijn met het milieu (er zitten wat milieupuntjes in het akkoord), maar met de tweede zeesluis (die enorm veel milieuoverlast met zich mee zal brengen), om één ding te noemen, daar zit GroenLinks niet mee. De tweede zeesluis is in dit akkoord gewoon opgenomen. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Neem de PvdA: de afgelopen vier jaar was deze partij – net als de SP – kritisch over de provinciale reorganisatie, waardoor ongeveer 300 ambtenaren hun baan verliezen. Maar nu de PvdA in het college kan komen, zijn twee gedeputeerden belangrijker dan 300 ambtenaren en hun gezinnen. Net als bij de kwestie Irak is macht voor de PvdA belangrijker dan principes.

Dan iets anders: men zegt zeer begaan te zijn met de democratie. Dat er zo weinig kiezers naar de stembus gaan voor de provinciale verkiezingen vindt men erg, dat wil men te lijf gaan met peperdure campagnes. Maar tegelijkertijd wil men andere democratisch gekozen organen (zoals gemeenteraden) door de provincie gekozen beleid dwingend opleggen, als gemeenten niet gauw genoeg reageren naar de zin van de provincie: Nero aan de Dreef. En dan tenslotte het meest waanzinnige besluit: het college bestaat uit maar liefst zeven gedeputeerden. Waanzinnig: het aantal statenleden is teruggebracht van 83 naar 55. Andere provincies brengen het aantal gedeputeerden daarom terug, maar zo niet Noord-Holland. Waanzinnig: enige realiteitszin zou een college van gedeputeerden passen. En die realiteitszin zegt: provinciebestuurders hebben zeeën van tijd. Het is vooral meetings aflopen en je gezicht laten zien. Een van de vorige gedeputeerden maakte hele wandeltochten door de provincie, en dat niet in de weekeinden. Daar was ruim tijd voor, toen al, en toen telde de provincie zes gedeputeerden. De SP is van mening dat een provincie van deze grootte op zijn hoogst vijf gedeputeerden hoort te hebben. Dat is ook naar de burger toe, van wiens centen de gedeputeerde wordt betaald, het eerlijkst. De SP heeft hier gisteren een motie over ingediend. Alleen de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie-SGP steunden dit voorstel.

U bent hier