h

Wellink ziet bestuur met VVD als grote uitdaging

11 maart 2007

Wellink ziet bestuur met VVD als grote uitdaging

SP-leider Dago Wellink ziet de vorming van een bestuur met zowel VVD als SP als een grote uitdaging. Toch zou in Noord-Holland een bestuur met deze twee partijen nagestreefd moeten worden. Wellink: “De grootste partij en de grootste winnaar zullen samen moeten kijken of er met een derde partij een goed bestuur te vormen is. Natuurlijk zijn de verschillen tussen de socialisten en liberalen enorm, maar de kiezer wenst dit. Wij hebben duidelijke wensen, maar vinden alles bespreekbaar zolang het eindresultaat maar goed is. Hopelijk wil de VVD ook zo open de onderhandelingen in.”

Als enige winnaar onder de grotere partijen in Noord-Holland voelt de SP zich verantwoordelijk voor de komst van een goed bestuur. Aangezien het voortouw bij de VVD ligt als grootste partij heeft de SP haar bereidheid vrijdag richting VVD-leider Ton Hooijmaijers uitgesproken. Wellink heeft aangegeven samen met Carlien Boelhouwer (ervaren SP-Statenlid) en Laurens Ivens (afdelingsvoorzitter van de grootste SP-afdeling) serieuze besprekingen met de VVD en een derde partij (PvdA of CDA) te willen gaan voeren. Dinsdag zal Hooijmaijers bekend maken of hij op dit aanbod ingaat.

Voor de SP zullen vooral de onderwerpen die in de campagne op veel aandacht van de SP konden rekenen van groot belang zijn. Een beter milieu, minder geldverspilling, persoonlijkere jeugdzorg en meer aandacht voor openbaar vervoer en betaalbaar wonen zullen dus op buitengewoon veel aandacht van de SP kunnen rekenen. Wellink: “Vermoedelijk zal de VVD het niet op al deze punten met ons eens zijn, maar met een open en constructieve houding kunnen we mogelijk een heel eind komen.”

In meerdere gemeenten, waaronder Haarlem, is het de SP al gelukt om samen met de VVD te besturen.

U bent hier