h

Provincie hoort besluit rechtbank niet naast zich neer te leggen

26 februari 2007

Provincie hoort besluit rechtbank niet naast zich neer te leggen

Begin februari heeft de rechtbank bepaald dat de provincie ten onrechte ontheffingen afgeeft om ganzen en smienten te schieten. De zaak was aangespannen door de faunabescherming. Inmiddels heeft de provincie besloten de uitspraak van de rechter naast zich neer te leggen en door te gaan met het afgeven van ontheffingen.

Volgens gedeputeerde Moens (GL) handelt de provincie binnen de kaders van de wet. De Faunabescherming is kwaad en terecht. Graatsma: 'De provincie zegt dit te doen omdat de landbouwers de schade die de ganzen toebrengen niet terugkrijgen. Als dat zo is, moet je als provincie dáár wat aan doen. Faunawetten maak je namelijk niet voor niets.'

Het provinciale verkiezingsprogramma van de SP NH zegt:
Eventuele schade die door bijvoorbeeld ganzen wordt aangericht op grasvelden zal na taxatie worden uitgekeerd. Op schadegevoelige percelen zal de eventuele schade na taxatie eveneens worden uitgekeerd, mits de grondgebruiker alle diervriendelijke verjagende en werende middelen, met uitzondering van dodelijke middelen, heeft toegepast. De provincie zal extra onafhankelijke provinciale opsporingsambtenaren Flora- en faunawet aanstellen.

U bent hier