h

Waarom mag Amsterdam overslagactiviteiten zomaar opvoeren?

29 januari 2007

Waarom mag Amsterdam overslagactiviteiten zomaar opvoeren?

In de Staatscourant van 19/1 stond te lezen dat provincie Noord-Holland (NH) de uitbreiding van havenactiviteiten door Amsterdam zonder meer goed keurde. Normaal is hiervoor vereist dat een gemeente een vergunningprocedure doorloopt. In dit geval is dit achterwege gebleven: althans, Amsterdam heeft wel een vergunning aangevraagd maar provincie Noord-Holland heeft die niet in behandeling genomen en aangegeven dat een milieumelding voldoende was in dit geval. De SP heeft in de statenvergadering van vandaag Gedeputeerde Staten gevraagd een en ander toe te lichten.

De uitbreiding van havenactiviteiten betreft een toename van overslag van bulkgoederen van 2 naar 5 miljoen per jaar. De uitbreiding kan zorgen voor een flinke toename van de overlast. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de IJmondgemeentes boos zijn op Noord-Holland en Amsterdam, zoals in genoemd stuk staat te lezen. Beverwijk en Velsen hebben de provincie zelfs voor de rechter gedaagd.

De provincie is zich ondertussen van geen kwaad bewust, zo bleek vanochtend. De uitbreiding van de overslag valt volgens gedeputeerde Moens nog binnen de vergunning van 1998. De reden: de huidige extra activiteiten zijn in wezen een verschuiving van minder overslag aan graan naar meer overslag aan kolen. Bij het verplaatsen van graan komt veel fijnstof vrij, bij kolen is dat veel minder en daarom is de overlast dus ook minder. Bovendien, zo zei de gedeputeerde, wordt veelvuldig gemeten ter plekke, zodra we merken dat de overlast groeit, trekken we aan de bel. De SP neemt voorlopig genoegen met dit antwoord, maar houdt een en ander in de gaten: het doet vreemd aan dat bij het verplaatsen van kolen minder stof in de lucht zou komen, bovendien is daar ook nog de geluidsoverlast.

U bent hier