h

Kwaliteitszorg onderontwikkeld bij de provincie Noord-Holland

26 januari 2007

Kwaliteitszorg onderontwikkeld bij de provincie Noord-Holland

Veel provinciale werknemers procederen tegen de provincie over de wijze waarop zij behandeld worden. De kwaliteit van de arbeid is daarbij in het geding en met name de vermeende ongeschiktheid van die medewerkers om te werken volgens de provincie vereiste vaardigheden (competenties).

Tijdens de procedures doet de provincie het voorkomen alsof de provincie werkt met een kwaliteitszorgsysteem (INK). Dat is een systematiek dat bedrijven en organisaties gebruiken als hulpmiddel om verbeteringen te ontwikkelen op het terrein van bedrijfsresultaten, klanttevredenheid, werknemersbijdragen en effect op de samenleving. Ook richting Provinciale Staten wordt door Gedeputeerde Staten de indruk gewekt dat de provinciale organisatie (en daarmee hun medewerkers) met een dergelijk kwaliteitszorgsysteem werkt. Maar de praktijk blijkt anders. Reden voor de SP om hier nog eens vragen over te stellen.

De SP-fractie heeft al twee keer vragen gesteld over de toepassing van INK. Uit de antwoorden van het college blijkt:

  • dat de provincie met de afnemers van haar diensten en het personeel geen afspraken heeft gemaakt over wat zij van de provincie kunnen verlangen en verwachten;
  • dat de uitgangssituatie (het startpunt) van het verbetertraject niet is vastgelegd;
  • dat de provincie geen actieplan heeft om tot verbeteringen te komen;
  • dat het college van Gedeputeerde Staten geen mening heeft over hoe het verbetertraject in de organisatie is ingebed, en
  • dat het college geen mening heeft over het aantal mensen dat betrokken is bij het verbetertraject.

Het college stelt in haar antwoorden dat de provincie wel degelijk principieel besloten heeft tot invoering van INK. De SP heeft het college nu gevraagd om afschriften van enerzijds het collegebesluit en anderzijds de opdracht aan de ambtelijke top om dat besluit uit te voeren. Daarnaast worden afschriften gevraagd van de rapportages van de ambtelijke top aan het college over de wijze en mate van uitvoering van de opdracht.

Uit de eerdere antwoorden van het college blijkt ook dat de provincie naast INK ook een ander kwaliteitszorgsystematiek gebruikt, namelijk die van de Balanced Score Card (BSC). Gegevens uit die BSC worden volgens het college gebruikt in het INK model. Over de mate waarin beide systematieken geïntegreerd zijn (worden), heeft de SP nadere vragen gesteld.

Met deze vragen hoopt de SP te bereiken dat de provincie wel degelijk aandacht gaat besteden aan de kwaliteit van haar dienstverlening. Een kwaliteit die afgestemd is op de afnemers van de provinciale diensten en waarbij het provinciale personeel een duidelijke inbreng heeft. Momenteel bestaat het kwaliteitszorgsysteem uitsluitend uit het geven van politiek correcte (lees: gewenste) antwoorden.

Schriftelijke vragen over implementatie van INK in de provinciale organisatie

U bent hier