h

Harry Borghouts: witte raaf onder bestuurders

30 januari 2007

Harry Borghouts: witte raaf onder bestuurders

De Commissaris van Noord-Holland, Harry Borghouts, vindt dat het negeren van de referendumuitslag over de Europese grondwet van respectloosheid getuigt. Hij zei dit tijdens een debat over Europa in Haarlem op 24 januari. Hij is daarmee een van de zeer weinige bestuurders die dit zo rustig zeggen.

De meeste bestuurders zwijgen het referendum liefst dood en blijven hameren op een hervatten van de Grondwetdiscussie, alsof er helemaal niets gebeurd is. Harry Borghouts, lid van GroenLinks, een partij die nadrukkelijk voor de Europese Grondwet was, geeft met deze uitspraak aan dat hij wel luistert: een verademing en dus een pluim waard.

Harry Borghouts zei tijdens dit debat nog meer goede dingen, zoals: 'We hebben geen verdrag als het grondwettelijk nodig, want alles wat bedacht was voor die grondwet kunnen we ook via de bestaande verdragen regelen, of die aanvullen.' Inderdaad, dat kan en dat heeft de SP in de campagne tegen de grondwet ook steeds gezegd.

De overgrote meerderheid van het publiek dat bij dit debat aanwezig was, was overigens van mening dat er niet over een nieuwe Europese Grondwet, wat Angela Merkel wil, moest worden onderhandeld maar dat het Verdrag van Nice moest worden aangepast.

U bent hier