h

Afdoening bezwaarschriften van provinciaal personeel op een laag pitje

26 januari 2007

Afdoening bezwaarschriften van provinciaal personeel op een laag pitje

De statenfractie van de SP heeft de afgelopen maanden via vele schriftelijke vragen aandacht besteed aan onder andere de trage afhandeling van bezwaarschriften die -als gevolg van de botte reorganisatie- boventallig geworden provinciaal personeel ingediend hebben. De antwoorden van Gedeputeerde Staten zijn ontwijkend en vandaar dat de SP deze week nog eens een serie vragen aan de provincie heeft gesteld. De SP is van mening dat de reorganisatie een belangrijke toetssteen is voor het vermogen om te besturen van het provinciebestuur. Bovendien, een provincie die slecht voor zijn eigen personeel zorgt geeft op zijn minst het slechte voorbeeld.

Uit de antwoorden van het college van Gedeputeerde Staten op de eerder door de SP gestelde vragen over de termijn van bezwaarafhandeling blijkt:
1. Indien de collegeleden er zelf belang bij hebben dat termijnen in acht genomen worden (bijvoorbeeld het beantwoorden van statenvragen), is het voor de provinciale organisatie geen probleem om die termijnen in acht te nemen;
2. Gedeputeerde Staten stelt dat zij wel degelijk de directie van de ambtelijke organisatie aansturen op het vlak van de afdoening van bezwaarschriften van het personeel;
3. Het college er geen probleem mee heeft dat de wettelijke termijn van afdoening van bezwaarschriften van 6 weken met ruim een factor 8 wordt overschreden;
4. Gedeputeerde Staten het geen probleem vindt dat de administratieve organisatie rond de afdoening van bezwaarschriften 3,5 jaar na de start van de reorganisatie nog steeds niet op orde is.

Het college stelt dat zij de ambtelijke top voor wat betreft het afdoen van bezwaren van het personeel in voldoende mate aanstuurt. Daarbij gebruikt het college een aantal uitgangspunten (sturingsvariabelen). De SP-fractie heeft op 23 januari 2007 aanvullende vragen gesteld over die aansturing. Gelet op de aard van de door het college gebruikte sturingsvariabelen, vraagt de fractie wat Gedeputeerde Staten nu eigenlijk wensen te bereiken. Tevens wordt een afschrift opgevraagd van een rapportages die gebaseerd is op die sturingsvariabelen teneinde Provinciale Staten inzicht te geven over de wijze waarop het college de ambtelijke top aanstuurt.

Bij haar eerdere antwoorden doen Gedeputeerde Staten het voorkomen dat zij geen invloed heeft op de termijn van afdoening. Het orgaan dat het college in deze adviseert, komt volgens Gedeputeerde Staten te laat met haar adviezen. De fractie van de SP heeft over dit aspect vragen gesteld. De fractie wil graag weten waarop die zienswijze van het college gebaseerd is. Het college is immers volgens de wet verantwoordelijk voor de afdoening van bezwaarschriften en het college heeft de leden van het adviesorgaan benoemd. Het staat Gedeputeerde Staten vrij om meer leden in het adviesorgaan te benoemen teneinde wel de wettelijke termijn wel te halen.

Als laatste heeft de fractie van de SP nog vragen gesteld over de verhouding tussen de interne en externe kosten die verbonden zijn aan de afdoening van bezwaarschriften van het personeel.

Schriftelijke vragen over afhandeling bezwaarschriften personeelsbesluiten

U bent hier