h

SP-kerstpakketten en dat van Klaas Breunissen (GL) naar Ama's

17 december 2006

SP-kerstpakketten en dat van Klaas Breunissen (GL) naar Ama's

De provinciale kerstpakketten van de SP en die van de GL-er Klaas Breunissen gaan dit jaar naar een groep Ama's (minderjarige asielzoekers) in Heerhugowaard. De groep die het betreft zijn allemaal ouder dan 18 jaar en ook allemaal nog in procedure. Omdat ze ouder zijn dan 18, kunnen ze geen gebruik meer maken van de reguliere opvang. Ze zijn met andere woorden illegaal en dakloos.

De 5 kerstpakketten zijn maar een druppel op de gloeiende plaat. Er wonen duizenden illegalen in Nederland. Allemaal mensen die huis en vertrouwde haard hebben verlaten en naar Nederland zijn gekomen omdat zij in hun eigen land vervolgd werden of geen enkele toekomst hadden.
Sommige politici noemen hen gelukszoekers en vinden dat een negatieve kwalificatie. Maar wat is er mis met op een eerlijke wijze je geluk te zoeken? En dat geluk desnoods elders te zoeken, als er in je eigen land een oorlog wordt uitgevochten die jij niet hebt gewild en waardoor jouw leven wordt bedreigd, of je land wordt economisch geboycot, of je land wordt kunstmatig vanwege de wereldhandel en het rijke westen arm gehouden. Situaties waar je als individu niets aan kan doen.

Sommige van deze individuen zijn zo dapper om dan naar onbekende buitenlanden te vertrekken. Hun doel is in het rijke westen iets te verdienen waardoor ze de nood van degenen die zij achterlaten enigszins kunnen lenigen. In Nederland aangekomen, komen ze in eindeloze procedures terecht, ze huizen zo lang de procedure duurt, als kippen in een hok en als de procedures negatief aflopen, komen ze op straat met een treinkaartje richting grens of in de gevangenis. Zo gaat het rijke westen met 'andere mensen' om, omdat het rijke westen de volle ruif voor zichzelf wil behouden.

Met Kerst wordt het samenzijn en samen delen gepropageerd. In Amsterdam is de winkel met kerstattributen het hele jaar door open, inclusief een kerstman die de winkelende mensen met zijn bel naar binnen nodigt. Het zou mooi zijn als Nederland niet alleen de kerstmarkt het hele jaar door mogelijk maakt maar ook de kerstgedachte.

U bent hier