h

Geen 100%-controles op Schiphol

24 november 2006

Geen 100%-controles op Schiphol

Afgelopen week berichtten de media dat een aantal Surinaamse belangenorganisaties bij de rechtbank in Den Haag een verbod hebben geëist van de 100%-controles op Schiphol. De SP wil weten wat de provincie van het 100%onderzoek vindt en heeft schriftelijke vragen gesteld.

Nederland is sinds december 2003 op Schiphol begonnen met deze omstreden werkwijze. Alle passagiers, bemanning, bagage en de vracht uit het vliegtuig worden gecontroleerd op aanwezigheid van verdovende middelen, waaronder cocaïne. De organisaties stellen zich op het standpunt dat burgers niet op voorhand mogen worden onderworpen aan een onderzoek zonder dat er sprake is van een redelijk vermoeden van schuld.

Het kort geding van de organisaties dient op 15 december. Zij stellen zich op het standpunt dat burgers niet op voorhand mogen worden onderworpen aan een onderzoek zonder dat er sprake is van een redelijk vermoeden van schuld. Van verschillende kanten is de afgelopen jaren al veel kritiek op de omstreden methode geuit. De douane stopte daarom direct met het onderzoek van de holtes in het onderlichaam na een kritisch rapport, eerder dit jaar, uitgebracht door de Nationale Ombudsman.

Eén op de drie aangehouden verdachten zou onschuldig zijn aldus de Ombudsman. De Ombudsman oordeelt in het rapport dat lijfsvisitatie met ontkleding in een controlefase onevenredig zwaar is en opperde deze stop te zetten. De Nationale Ombudsman is van mening dat onschuldige passagiers beter moeten worden behandeld en ondubbelzinnig excuses horen te krijgen. Verder hekelt de Ombudsman het feit dat onschuldige reizigers ten onrechte in de cel moeten blijven. Hij spreekt in dit verband van ‘onrechtmatige vrijheidsbeneming’.

Ook de Surinaamse president heeft inmiddels een protestbrief geschreven en wil opheldering van de Nederlandse regering over de manier waarop deze controles worden uitgevoerd. Hierop is nog niet geantwoord door de Nederlandse regering.

 

Schrifelijke vragen over 100%-controles op Schiphol

 

U bent hier