h

Red het Hemmeland bij Monnickendam

5 september 2006

Red het Hemmeland bij Monnickendam

Monnickendam moet op de kaart gezet, vindt het gemeentebestuur en dus worden er megalomane plannen ontworpen zoals een dubbele waterskibaan. Maar wat het gemeentebestuur vergeet is dat Monnickendam allang op de kaart staat, als uniek watersportcentrum én prachtig oud stadje dat als een van de weinigen nog een eigen karakteristieke winkelstraat heeft zonder bielzen. Teken de petitie als u dat graag zo wilt houden.

De SP is dan ook heel blij dat er een handtekeningenactie is gestart door inwoners van Monnickendam. De SP zal waar mogelijk die actie ondersteunen. Ongeveer 45 jaar geleden is het Hemmeland ontstaan door opspuiting van zand en het aanplanten van bomen en struiken. De toenmalige gemeente Monnickendam maakte een bestemmingsplan voor het gebied met als aanduiding: recreatiegebied. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Purmerend waren bereid mee te betalen aan de exploitatie en beheer van het 42 ha grote terrein. Door goed bosbeheer is een prachtig natuurgebied ontstaan, waar het hele jaar wordt gewandeld, gesport, gezwommen etc: kortom gerecreëerd.

Financiële problematiek heeft de gemeente Waterland doen besluiten een en ander drastisch te veranderen. Het college is bereid met een projectontwikkelaar in zee te gaan, die een dubbele waterskibaan wil uitzetten langs de noordoosten van het Hemmeland. Eén baan van 300 meter en één van 400 meter lengte. De initiatiefnemer voor de kabelskibaan heeft zich plotseling teruggetrokken. Maar de plannen van de gemeente zijn nog niet van de baan. Het gemeentebestuur wil Monnickendam op de kaart zetten. Onnodig, Monnickendam is door zijn havens en ligging bekend in binnen- en buitenland als een uniek watersportcentrum. Als u het hiermee eens bent, ondertekent u dan de petitie van de initiatiefnemers.

U bent hier