h

Waterberging de Ronde Hoep. Hoezo inspraak?

8 februari 2006

Waterberging de Ronde Hoep. Hoezo inspraak?

Woensdag 18 januari organiseerde de Provincie Noord-Holland een informatieavond voor belanghebbenden over calamiteitenberging van water. Bij extreem slechte weersomstandigheden gecombineerd met uitval van essentiële pompgemalen moeten stukken land onder water worden gezet om te voorkomen dat dichtbevolkte gebieden onder water lopen. De provincie is verplicht hierover met bewoners en belanghebbende te overleggen, maar wil daarbij liever zelf aan het woord blijven.

Rond de 100 bewoners en andere belanghebbenden waren op de uitnodiging van de Provincie afgekomen. Na een technische inleiding en een koffiepauze was er gelegenheid tot vragen. Door de voorzitter werd ruim baan gegeven voor technische vragen. Voor vragen over de besluitvorming zelf, de inspraak, en zo voort kregen werd weinig tijd gegeven. Taktiek bleek later. Bij besluitvorming moet de Provincie namelijk aantonen overleg gehad te hebben met bewoners en belanghebbenden. Deze bijeenkomst leek alleen dit doel te dienen.

In het rapport van de Provincie "Samenvatting pilot de Ronde Hoep" staat in goed leesbaar Nederlands hoe de calamiteitenberging werkt. Dus je zou verwachten dat de uitnodiging voor de inspraakbijeenkomst zou worden verwezen naar dit rapport. Maar dat was dus niet zo. In de uitnodiging stond niets over dit rapport. Op een vraag van de SP naar het waarom daarvan kwam als antwoord dat daar bewust voor was gekozen. Hoezo bewust gekozen? Tijd winnen met bijzaken om zo hoofdzaken te traineren is dus bewuste taktiek geweest?

De SP vindt dat op dergelijke bijeenkomsten de belanghebbenden ook werkelijk inspraak moeten kunnen hebben. Dat was nu niet het geval. Zeker niet met de ‘onpartijdige’ voorzitter die met de microfoon in de hand door de zaal stiefelde. Hij wist handig lastige vragen te omzeilen, hij kwam niet terugkwam met de microfoon bij een lastige vragensteller of parkeerde vragen wegens tijdgebrek. Is dit een taktiek? De SP gaat een en ander uitzoeken en heeft schriftelijke vragen gesteld.

 

Schriftelijke vragen over inspraak waterberging de Ronde Hoep

 

U bent hier