h

Hoornse groeiplannen megalomaan

12 januari 2006

Hoornse groeiplannen megalomaan

De burgemeester van Hoorn is druk aan het lobbyen om Hoorn groter te maken. Het Hoornse college wil toestemming van de provincie en het rijk om sterk uit te breiden. Meer bedrijven moeten naar Hoorn komen en moeten daar dus plek krijgen en ook moet Hoorn meer woningen mogen bouwen.

De SP ziet de plannen niet zitten. ‘Wat Hoorn wil’, zegt Ake de Vries, ‘is niet reëel. In een jaar tijd, tussen januari 2005 en nu, is Hoorns inwoneraantal met 300 gedaald. Kortom, de stad krimpt in. Hoorn is een slaapstad en dat is het ook van oudsher. En dan die bedrijvenwens. Het bedrijventerrein Hoorn 80 staat vol lege panden, er is dus ruimte zat voor bedrijven. Hoorn moet dus niet zeuren om nog meer locaties voor bedrijventerreinen. Bovendien speelt het college het spelletje niet eerlijk. Een week terug of daaromtrent stond in de krant dat Hoorn twee bedrijventerreinen, Holenweg en Gildeweg, wil omvormen tot woonwijken. Op die manier ruimte kweken voor wonen en dan bij de provincie komen jengelen om meer ruimte voor bedrijven, want je komt te kort, dat vind ik niet netjes. Voer je strijd met open vizier.’

Er is nog iets aan de hand, het rapport waar het college de groeiwens op baseert, zit vol fouten. Gegevens die het college niet kan gebruiken omdat ze laten zien dat hun vraag om meer, meer, meer onzin is, zijn daarin verdonkeremaand. Dit laatste is ronduit kwalijk. Het college heeft tot nu toe haar beleid evenmin willen laten aansluiten bij het rapport van Deloitte en Touche. Een gemiste kan, want dat rapport bestudeert heel genuanceerd de economische mogelijkheden en onmogelijkheden van de stad en komt tot de conclusie dat Hoorn als ze al iets doet, meer aan de zorgsector (aanbodkant) moet gaan doen.

U bent hier