h

Provinvie wil waterafsluitingen niet voorkomen

2 november 2005

Provinvie wil waterafsluitingen niet voorkomen

Het waterleidingbedrijf PWN (het provinciale waterleidingbedrijf) blijkt al enige jaren korte metten te maken met de watertoevoer aan klanten die hun rekening niet kunnen betalen. Die worden door PWN gewoonweg afgesloten. Op maandag 31 oktober heeft de SP tijdens de statenvergadering gevraagd er voor te zorgen dat PWN de watertoevoer van particulieren niet langer afsluit. In 2005 steeg het aantal afsluitingen gigantisch met 30%.

De gedeputeerde leek het eerst volledig met de SP eens te zijn. Inderdaad water is een eerste levensbehoefte en PWN zou dus in plaats van af te sluiten een betalingsregeling moeten treffen. Dat was klare taal.

Helaas, er volgden nog enige zinnen en al gauw werd een ding duidelijk: ondanks het feit dat de provincie enig aandeelhouder is van PWN en in de raad van toezicht is vertegenwoordigd, is de provincie niet van plan in te grijpen in het beleid van de PWN bij waterafsluitingen. Volgens de gedeputeerde werd namelijk het gros van de afgesloten particulieren alweer na een week aangesloten, omdat ze dan opeens wel de rekening (inclusief de nieuwe aansluitingskosten) konden betalen. Het maakte volgens de gedeputeerde niet uit of men dat geld ergens had geleend: het geld was er, dus de nood was niet hoog. En bovendien, PWN moest ook leven en geld was geld.

Betreurenswaardig dat een bestuurder -de klare taal in het begin ten spijt- zich zo weinig solidair betoont met de Noord-Hollandse mensen die door allerlei omstandigheden (vooral rijksmaatregelen) rekeningen van gas, licht en elektra steeds moeilijker kunnen voldoen. Het enige dat de SP wist te bereiken: de provincie gaat bij de PWN informeren mensen die zijn afgesloten niet opnieuw de aansluitingskosten te berekenen. Dat is iets maar niet voldoende en de SP blijft de zaak in de gaten houden.

Schriftelijke vragen over PWN

U bent hier