h

SP krijgt gelijk van "Holland Acht"

13 oktober 2005

SP krijgt gelijk van "Holland Acht"

De burgemeesters van de vier Randstadsteden en de Commissarissen van de Koningin van de vier Randstadprovincies hebben eindelijk SP-licht gezien. Gisteren is door hen, onder de naam Holland Acht, een Manifest uitgevaardigd waarin zij pleiten voor minder bestuurslagen en minder bestuursorganen, zoals het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en Regio Randstad.

De SP is altijd al voor minder bestuurslagen en minder bestuursorganen. De SP heeft dat ook al in haar statenprogramma staan van 2003 en bij de jaarlijkse begroting zegt de SP dan ook steevast: laten we de donatie aan deze clubs (vaak vele tonnen groot) per omgaande staken.

Al die babbelclubs voorkomen dat er werkelijk spijkers met koppen worden geslagen. Regelmatig komt het voor dat de SP iets in de provincie aankaart en dat de provincie dan zegt: daar gaan wij niet over, dat is het ROA. (Gaan wij niet over?! Ligt Amsterdam dan niet in Noord-Holland?!) Bovendien, het ROA heeft geen democratisch gekozen leden, het is een lukraak samengestelde groep van elders (in gemeenteraad) gekozen mensen. Alles bij elkaar genomen is het geen staaltje van een bestuurlijk net geregelde organisatie. D66 zal daar wel over vallen, zou je verwachten, maar nee: tot nu toe vond D66 in Noord-Holland het voorradig zijn van een ROA en een Regio Randstad en een IPO (interprovinciaal Overleg) alleen maar geweldig. Gek is dat, D66 maakt zich altijd pas bestuurlijk druk, als het eigenlijk nergens over gaat.

Hoe dat ook zij, per gisteren heeft de SP er dus acht belangrijke bondgenoten bij. Overigens erg doortastend tonen de acht ondertekenaars zich niet. Wat zij willen is een door het kabinet gevormde Commissie die één en ander eens gaat onderzoeken. Dus nog weer een praatclub erbij? Laten we hopen dat ze dat niet bedoelen. Vooralsnog juicht de SP de poging toe, want inderdaad: het moet uit zijn met het blabla.

U bent hier