h

Snoepreisjes, ook gedeputeerden kunnen er wat van

26 oktober 2005

Snoepreisjes, ook gedeputeerden kunnen er wat van

Afgelopen maanden heeft gedeputeerde Kruisinga twee reizen gemaakt, naar Duitsland en naar Zweden. De reisduur was 3 / 4 dagen en de reissom ongeveer 4000 euro per reis. U leest het goed: 1.000 euro dus per dag is er doorheen gegaan. Beide reizen maakte Kruisinga om te kijken in hoeverre het interprovinciaal bestuur iets kon leren van beide landen.

Kruizinga maakte de reizen in het kader van het Interprovinciaal Overleg (IPO). In Duitsland was het thema "cultuur en overheid" en in Zweden "jeugdzorg". Nou mag Kruisinga natuurlijk best haar licht opsteken elders in Europa, maar waarom moet dat gebeuren onder de paraplu van het IPO? Pas geleden hebben de ""Holland 8" (randstadsteden en –provincies, onder wie ook de Noordhollandse commisaris van de koninging Borghouts) zich uitgesproken voor minder bestuurslagen. Het IPO is ook zo’n overbodige bestuurslaag waar je goed zonder kan: elke provincie stopt in dat IPO per jaar minstens een ton aan euro’s voor de organisatie van de IPO-vergaderingen en het resultaat is weinig meer dan het blabla van gedeputeerden onder elkaar.

Hoe dat ook zij, Kruisinga en haar collega’s moesten kijken of het Duitse en Zweedse voorbeeld via IPO in Nederland zou kunnen worden geïntroduceerd. Op voorhand om genoemde reden een onmogelijke taak, IPO is immers lucht. Om dan nog maar niet eens te spreken van: zoveel partijen zoveel gedeputeerden en zoveel ideeën. Cruciaal in dit verband is ook of Nederland wat kan hebben aan wat er in Duitsland en Zweden gebeurt. Lees je de verslagen, dan zeg je al gauw: het gaat daar inderdaad veel beter. Het is dan ook nogal een domper om via dat verslag te vernemen dat Nederlanders nuchterder zijn en zich dus minder voor cultuur interesseren en ook meer op privacy staan dan de Zweden die veel meer handvaten hebben om kinderen uit huis te plaatsen als dat nodig is. Hoe zit dat, meer hechten aan privacy dan de Zweden? En ondertussen zijn we in Nederland voor het te pas en te onpas afleggen van huisbezoeken bij mensen die een uitkering nodig hebben? Leg dat eens uit. Uitleg volgt natuurlijk niet, het verslag maakt een ding duidelijk: de Nederlandse gedeputeerden gaan met een trits aan vastgeroeste ideeën, waar ze koste wat koste niet vanaf willen, de grens over. Waarom, vraag je je af, wordt de reis eigenlijk nog gemaakt. En dan is de aap uit de mouw: voor de teambuilding, dat is blijkens het reisverslag, het belangrijkste resultaat van de reis. Ook in dat opzicht zijn gedeputeerden niet anders dan statenleden.

Ter afsluiting nog even de kosten op een rijtje: 5 gedeputeerden en 1 commissaris , 2x (minstens) per jaar zo’n IPO-reis à 4.000 euro=30.000 euro. Ofwel, dat bedrag (gelijk aan het bedrag dat nodig is voor opvang van 3 pleegkinderen) gewonnen als de gedeputeerden de teambuilding voortaan op eigen kosten in het plaatselijk café voortzetten.

 

SP krijgt gelijk van "Holland Acht"
Dossier Snoepreisjes

 

U bent hier