h

Steunfunctie-instellingen buiten de boot

18 juli 2005

Steunfunctie-instellingen buiten de boot

Provinciale Staten heeft het voorstel van de SP, dat medeondertekend was door de Ouderenpartij, afgelopen 11e juli niet gesteund. Dat betekent dat bij subsidieaanvragen voor sociaal beleid de steunfunctie-instellingen niet vanzelfsprekend de eerste keus zijn.

Steunfunctie-instellingen zijn provinciale instellingen. Zij doen het zogenaamde tweedelijnswerk op het gebied van zorg, cultuur en sport. Als provinciale instelling mag je verwachten, vindt de SP, dat de provincie je bij subsidieverlening niet buiten sluit. In Noord-Holland denkt men daar echter anders over. Het CDA drukt het zo uit: wij doen niet aan gedwongen winkelnering. Met andere woorden: het CDA (en de andere partijen minus SP en Ouderenpartij) wil van de steunfunctie-instellingen af, dat zeggen ze alleen niet ronduit, nee, de afbraak gaat stiekem en in het geniep. De SP vindt het allemaal uiterst onaangenaam. Er wordt in de Staten altijd hoog opgeheven van ‘transparantie’. Beleid moet duidelijk te volgen zijn, geen achterkamertjes, geen kleine lettertjes. De besluitvorming rondom de steunfunctie-instellingen is echter verre van transparant. Want zetten we de maatregelen nog even op een rijtje: in 2000 besluiten de Staten unaniem dat een deel van de projecten van de steunfunctie-instellingen door de Staten mogen worden uitgekozen. In 2002 blijkt opeens dat voor dat deel projecten ook andere instellingen dan steunfunctie-instellingen mogen inschrijven. De SP kaart het aan: wij hebben in 2000 niet besloten te bezuinigen op de steunfunctie-instellingen. De SP wordt niet gehoord. Tussen 2002 en 2004 moeten de steunfunctie-instellingen die opeens 20% van hun budget verliezen ernstig reorganiseren. Sommige van hen gaan eronderdoor, zoals FSM en Multiple Choice, mede door deze onverwachte draai. Dan de volgende stap: in juni 2005 moet de deelverordening subsidies een administratief-juridische wijziging ondergaan. De SP vindt het een uitgelezen kans om het onbedoelde effect van het besluit van 2000 enigszins terug te draaien. De SP dient samen met de Ouderenpartij een amendement in waarin wordt gesteld dat subsidieontvangers met de steunfunctie-instellingen moeten samenwerken tenzij…. En dan, bij de behandeling van dit agendapunt, komt de aap uit de mouw: de keuzevrijheid van 2000 was de schaamlap voor de eigenlijke wens: de steunfunctie-instellingen beperken ons en daar moeten we zo langzamerhand van af.

De SP houdt er een zeer vieze smaak van over in haar mond. Immers wij stemden in 2000 ook voor die keuzevrijheid. Maar geen moment hebben wij daarbij gedacht aan bezuiniging en afknijpen, wat nu anno 2005 de ware bedoeling blijkt te zijn geweest.

Provinciale steunfunctie-instellingen verdienen steun
Provincie wil af van steunfunctie-instellingen

SP Noord-Holland facebook

Volg SP Noord-Holland

U bent hier