h

Provincie moet Surinaamse aidswezen steunen

30 juli 2005

Provincie moet Surinaamse aidswezen steunen

In Suriname staat het Claudia A-huis. Hier, in dit huis, wonen kinderen van ouders die aan aids zijn overleden én kinderen die zelf besmet zijn met aids. Het huis wordt gerund door een stichting die vrijwel alleen vrijwilligers in dienst heeft. De aidswezen dreigen in oktober 2005 het huis te moeten verlaten. De huiseigenaar wil het pand namelijk verkopen. De stichting mag weliswaar als eerste een bod doen, maar als er geen geld is dan kun je ook niet bieden. En er is geen geld. De bekende fondsen geven namelijk geen geld voor de aankoop van een huis. De SP vindt dat de provincie daarom enige geldelijke steun. De provincie betaalt vaker mee aan projecten in Suriname, dus waarom deze niet. Het voorstel van de SP wordt in september in de Cie FBO behandeld.

Tussen april en juni 2005 zijn er in het Parool in totaal drie artikelen verschenen over het Claudia A-huis in Suriname, artikelen van de hand van Leonoor Wagenaar. Hier, in dit huis, wonen kinderen van ouders die aan aids zijn overleden én kinderen die zelf besmet zijn met aids. Het huis wordt gerund door een stichting. In de Paroolartikelen schrijft Leonoor Wagenaar onder andere over de problemen die de stichting ondervindt om geld bijeen te krijgen voor deze kinderen. Het overgrote deel van de werkzaamheden wordt gedaan (en goed gedaan) door vrijwilligers, maar er blijven natuurlijk altijd kosten over waar gewoon harde munten tegenover moeten staan, zoals de kosten van het huis. De stichting dreigt in oktober 2005 het huis te moeten verlaten. De huiseigenaar wil het namelijk verkopen. De stichting mag weliswaar als eerste een bod doen, maar als er geen geld is dan kun je ook niet bieden. De stichting heeft bij het Julianafonds aangeklopt, die verwees hen door naar de Aidsstichting. De Aidsstichting geeft geen geld voor huizen. De stichting probeert het vervolgens bij Unicef. Unicef echter is geen voorstander van tehuizen dus die geeft alleen geld onder de voorwaarde dat de kinderen herplaatst worden. Maar niemand wil die kinderen, ze zitten niet voor niets in het Claudia A-huis. Kortom, problemen te over.

Inmiddels is er een bankrekening geopend, er is een site gemaakt, de voorzitter van de Aidsvereniging probeert bij de PvdA -zijn partij- geld los te krijgen, en zo voort. Er gebeurt dus veel, maar iets structureels is er nog niet geregeld en het tehuis is nog steeds niet uit de zorgen.

De provincie ondersteunt projecten in Suriname, voornamelijk waterprojecten. De provincie heeft reserves, de provincie heeft een ontwikkelingsfonds. Anderzijds kan het Claudia A-huis met een paar duizend euro al veel doen. De SP zou graag zien dat de provincie een helpende hand toesteekt.

Voorstel: Provinciale steun voor Surinaams aidsweeshuis

U bent hier