h

Moet natuurijsbaan wijken voor tennis- en padelbanen?

7 augustus 2024

Moet natuurijsbaan wijken voor tennis- en padelbanen?

Foto: Joaquin Alexander

De natuurijsbaan aan het Kerkepad in Wormer dreigt te moeten wijken voor een groot tennis- en padelcomplex. Het ijsbaanterrein ligt dicht bij Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld. Het is van groot belang voor weidevogels en heeft de status van Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) en Stiltegebied. Bezorgde bewoners zijn een petitie gestart tegen de plannen en ook Stichting Behoud Waterland en Natuurmonumenten hebben hun zorgen geuit. 

De gemeente Wormerland wil de vervanging van de huidige sporthal bekostigen door de bestaande tennisclubs naar het ijsbaanterrein te verhuizen en op de vrijgekomen grond woningen te bouwen. De provincie heeft onder voorwaarden een ontheffing verleend voor deze ontwikkeling in het BPL. Volgens de bezorgde bewoners is dat op basis van onvolledige en onjuiste informatie gedaan en is er niet gekeken naar alternatieven. 

De SP-fractie van de provincie Noord-Holland heeft over deze kwestie vragen gesteld aan het college en is ter plaatse een kijkje gaan nemen. De SP deelt de zorgen van de omwonenden over de mogelijke overlast door de aanleg van een openlucht padelbaan voor zowel aangrenzende woningen als het nabijgelegen Natura 2000-gebied. Het ijsbaanterrein heeft een hoge natuurwaarde en wordt bovendien multifunctioneel gebruikt, wat perfect aansluit op de nieuwe inzichten over het invullen van landelijk gebied. 

De SP kan zich vinden in de standpunten van de bezwaarmakers, die er bij de gemeente Wormerland op aandringen om nog eens goed naar het alternatief te kijken, waarbij het ijsbaanterrein niet hoeft te worden bebouwd, terwijl er ruimte blijft voor nieuwe woningen. 

Schriftelijke vragen aan college

Reactie toevoegen

U bent hier