h

Zorgen om radioactief afval stortplaats Wieringermeer

1 september 2021

Zorgen om radioactief afval stortplaats Wieringermeer

Foto: Foto / NHNieuws

De SP maakt zich grote zorgen over het storten van radioactief en zeer giftig materiaal op de stortplaats van Afvalzorg in de Wieringermeer. Dit materiaal, polonium-210, wordt sinds ruim een jaar vanaf het terrein van TataSteel in Wijk aan Zee naar Hollands Kroon gebracht, omdat de eerdere stortplaats Nauerna vol zou zijn. "Een kleine hoeveelheid polonium-210 al dodelijk kan zijn, of op z’n minst ernstige celafwijkingen veroorzaken. We willen graag van de Gedeputeerde Staten weten of men dit wist, wie het wist en wie er toestemming en de nodige vergunningen heeft verstrekt”, zegt SP-statenlid Wim Hoogervorst. Hij stelde statenvragen.*

Polonium-210 is de stof waarmee destijds de Russische spion Alexandr Litvinenko is vergiftigd. De instantie die in ons land over de afvoer van radioactief afval gaat, geeft nu snel aan dat het afval in Wieringermeer een dermate kleine concentratie heeft dat het niet schadelijk zou zijn. “Daar hebben wij onze twijfels over”, aldus Hoogervorst. De SP’er heeft schriftelijke vragen gesteld over deze kwestie: “We willen weten hoe het afval is en wordt opgeslagen, hoe het toezicht hierop is geregeld en wie hiervoor verantwoordelijk is. Natuurlijk willen wij dat de bewoners in de wijde omtrek goede informatie krijgen over het storten van dit giftig Tata-afval.”

Eerder al verschenen berichten dat er op het stortterrein niet verder te verwerken chroom-VI wordt opgeslagen. Zo verandert een betrekkelijk onschuldige stortplaats zo langzamerhand in een gifbelt, met alle gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. We verwachten spoedig antwoord op onze vragen.

*De statenvragen treft u hieronder in de bijlage 


Reactie toevoegen

U bent hier