h

Raad Hollands Kroon neemt groot risico met datacenterplan

1 juli 2021

Raad Hollands Kroon neemt groot risico met datacenterplan

Foto: Foto / Cloud

De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft gisteren een bestemmingsplan voor een nieuw datacentrum in de Wieringermeer vastgesteld. De SP vroeg eerder in de Provinciale Staten een spoeddebat aan vanwege de rol van de provincie en het proces rondom dit datacenterplan ‘Deelgebied B1’. “De gemeente Hollands Kroon doet er alles aan om het plan er doorheen te drukken. Het is te gek voor woorden dat de provincie daarbij in zijn hemdje staat en lijdzaam moet toekijken. De provincie kan kennelijk alleen via een juridische procedure invloed uitoefenen”, aldus SP-statenlid Remine Alberts.

De provincie zal een zogeheten ‘reactieve aanwijzing’ geven, zo dreigde de Gedeputeerde Staten meermaals. Dat betekent dat de provincie via een juridische procedure het bestemmingsplan kan schrappen. De SP ontvangt vanuit de bevolking en via de media dagelijks een stroom aan nieuwe informatie over datacenters. Informatie die de gemeente Hollands Kroon verzuimd te vermelden.(*) “Een volksvertegenwoordiger kan met gebrekkige informatie niet tot een standpunt komen. Laat staan over dergelijke projecten een goed gewogen besluit nemen.” Er werd onlangs zelfs een truc uitgehaald waarbij een loopje werd genomen met de lokale democratie; het eerdere besluit om het plan van de politieke agenda te halen, werd in Hollands Kroon namelijk genegeerd en omzeild. Alberts: “Dit is een vorm van machtspolitiek die zijn weerga niet kent en het democratisch proces geen recht doet”. Dit bestemmingsplan is een onderdeel van de zogeheten ‘salamitactiek’ die de gemeente toepast om onder milieurapportages (MER) en een maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) uit te komen.

Het is overduidelijk dat het één groot hyperscale datacentergebied dreigt te worden en dat de bevolking én de politiek het nakijken heeft. Daarom is een Provinciale Datacenterstrategie mét een algehele MER en een MKBA hard nodig. De strategie zou volgens Gedeputeerde Loggen nog voor het reces klaar zijn. De SP is zeer benieuwd welke juridisch stappen de gedeputeerde zal zetten. 


Het raadsdebat van 29 juni jl. is terug te zien via: https://tinyurl.com/2vstp4m3

 

Lees meer over het spoeddebat in het Noord-Hollands Dagblad, dd. 28 juni jl.: “Gedeputeerde dreigt opnieuw datacenter uit nieuw bestemmingsplan Hollands Kroon te schrappen”. (Het artikel tref je hieronder als bijlage aan).

Lees hier het NHD-artikel over het debat in de gemeente Hollands Kroon, dd. 29 juni jl.: “Waar voorheen koeien werden gehouden, daar mag Microsoft een datacenter gaan bouwen. Raad Hollands Kroon geeft een klap op plan B1”


* Remine Alberts hierover op Facebook, dd. 28 juni jl.:

Foto: Foto / SP
 Wethouders Meskers (r) en Groot 

Reactie toevoegen

U bent hier