h

Gevaarlijke staalslak Tata uitgestort over land

22 maart 2021

Gevaarlijke staalslak Tata uitgestort over land

Foto: John de Pater / AD

Al eerder stelde de SP vragen over het gebruik van staalslak op de voormalige vuilstort Aagtenbelt in Beverwijk*. Ook nu moet er weer bij de provincie aan de bel worden getrokken. Het staalafval van Tatasteel in IJmuiden wordt als ‘bijproduct’ bestempeld en kan daardoor legaal over land worden uitgestort. Remine Alberts: “De afhandeling van staalslak moet niet aan de markt moet worden overgelaten. Met dit gevaarlijke afval moet uiterst zorgvuldig mee omgegaan worden”. De SP stelt Statenvragen.

In staalslak zit, naast andere zware metalen, ook ongebluste kalk en kan gevaarlijk zijn als het in de ogen of op de huid komt. Als het met water in aanraking komt krijgt dat de werking van gootsteenontstopper. Het kan brandwonden veroorzaken alsmede ernstige luchtwegklachten. Dit gevaarlijke afval wordt ‘bijproduct’ genoemd, zodat de staalgigant uit IJmuiden er minder werk en minder administratieve lasten aan heeft, terwijl het milieu en de omwonenden in gevaar worden gebracht. In de tv-uitzending van De Vuilnisman op zondag 21 maart jl.** laat men zien welke mogelijke gevolgen het zogeheten ‘bijproduct’ heeft.

De SP wil weten hoe groot de omvang is van dit afval, waar het zoal terecht is gekomen en wie nu waarvoor verantwoordelijk is. “Dit kan natuurlijk zo niet doorgaan. De Gedeputeerde Staten moet snel met antwoorden komen”, aldus SP-Statenlid Alberts.

 

De op 22 maart 2021 gestelde Statenvragen treft u hieronder als PDF aan.

 

* SP-Statenvragen uit 2014: 'Toepassing van staalslakken als afdeklaag in het park op het voormalige terrein van de vuilstort CAIJ- en Aagtenbelt te Beverwijk'

SP-Statenvragen uit 2016: 'Toepassing van nog meer staalslakken als afdeklaag park op voormalige terrein van vuilstort CAIJ- en Aagtenbelt te Beverwijk'

** De uitzending van De Vuilnisman, 21 maart jl.: 'Gerommel in de polder'

 

U bent hier