h

Op 1 juli herdenkt de provincie haar slavernijverleden

1 juli 2020

Op 1 juli herdenkt de provincie haar slavernijverleden

Foto: jasper180969 / flickr

De Noord-Hollandse Statenfracties van GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, D66, CDA, Partij voor de Dieren en SP hebben afgelopen maandag in een motie opgeroepen om vanuit de provincie via de Keti Koti-viering stil te staan bij het slavernijverleden. Ook moet er volgens deze partijen in het provinciehuis een jaarlijkse tentoonstelling komen en moeten er dialoogtafels plaatsvinden over hoe racisme van invloed is op het dagelijks leven van de Noord-Hollanders.¹ Het provinciehuis in Haarlem is gebouwd door de steenrijke bankier Henry Hope. Hij heeft zijn welvaart voor een groot deel te danken aan de handel in slaven, als gouverneur van de West-Indische Compagnie.

Foto: Keti Koti / flickr

In onze provincie wordt jaarlijks in het Amsterdamse Oosterpark de viering Keti Koti gehouden, nabij het Nationaal Monument Slavernijverleden. Dit jaar gebeurt dat echter zonder publiek. De evenementen voorafgaand aan 1 juli werden vanwege de coronapandemie afgelast. Dat steekt, want de wereldwijde strijd tegen racisme en het slavernijverleden laait nu enorm op. De gemeente Amsterdam zou zelfs met de lang verwachte excuses komen voor het slavernijverleden van de stad. “Het is goed dat de provincie hiermee een duidelijk signaal afgeeft. De duistere kanten van ons verleden mogen nooit weggepoetst worden. Dat geldt ook voor je politieke afwegingen, want dat verleden, hoe heroïsch het vaak ook beschreven is, heeft blijvende ongelijkheid veroorzaakt in de wereld”, aldus fractievoorzitter Eric Smaling.

¹ De motie treft u hieronder in de bijlage aan (PDF)


Lees ook de mooie blog van het Amsterdamse SP-duoraadslid Daphne van Breugel:  "Keti Koti" 

De Noord-Hollandse Commissaris van de Koning zei hier afgelopen maandag in de Statenvergadering dit over: MP4-video (348 MB)


En verder:  

Artikel NH Nieuws, 30 juni 2020: “Provincie wil meer aandacht voor slavernijverleden en koloniale geschiedenis”

Artikel NH Nieuws, 30 juni 2020: “Angst voor beschadiging provinciehuis als er tentoonstelling slavernijverleden komt”

U bent hier