h

SP wil werk maken van ‘Duinpolderlijn’

18 mei 2020

SP wil werk maken van ‘Duinpolderlijn’

Foto: Voorbeeld Lightrailverbinding / MaxVandaag

Nu de Duinpolderweg van de baan lijkt – GS van Noord-Holland heeft aangegeven niet te willen overgaan tot aanleg van de weg – wil de SP vol inzetten op het opwaarderen van het OV in de regio. Met de komst van tienduizenden nieuwe woningen in de komende jaren is een robuuste OV-lijn een uitgelezen kans om de Bollenstreek te voorzien van een lightrailverbinding, de ‘Duinpolderlijn’.

De provincie Noord-Holland verbrak onlangs de afspraak met Zuid-Holland om trekker te zijn van de aanleg van de Duinpolderweg. Vele belangengroepen waren vele jaren druk in de weer om de komst van een nieuwe wegverbinding tussen de N206, de N208 en de A4, dwars door de bollenstreek en langs Hoofddorp, te promoten of juist tegen te houden. Met de komst van GroenLinks in de huidige coalitie heeft men een streep gezet door dit proces. De provincie Zuid-Holland zou in deze afspraak zorg dragen voor de ontwikkeling van een HOV-verbinding tussen Noordwijk en Schiphol.

“Zonder ‘weg’ ontstaat er een enorme druk op het OV in de regio. De aanleg van een lightrailverbinding tussen Noordwijk, langs de Keukenhof en Lisse, door Hillegom en Hoofddorp naar Schiphol is daarmee gerechtvaardigd”, aldus SP-statenlid Wim Hoogervorst. “Snel, comfortabel en klimaatvriendelijk OV in het gebied is een voorwaarde voor grootschalige woningbouw. Een aantrekkelijke lightrail met een goede dienstregeling houdt forensen uit de auto”.

De SP-fractie brengt het idee onder de aandacht tijdens de Statenvergadering van mei.

Hoogervorst: “Natuurlijk moet er nog veel worden onderzocht, maar we moeten nu doorpakken. Wellicht eerst een goed stevig tracé voor een busbaan, met een goede ondergrond die later voor rails gebruikt kan worden zonder veel aanpassingen.”

Ook de voorstanders van een weg kunnen niet tegen zijn: hoe meer mensen de lightrail gebruiken, hoe meer ruimte er op de bestaande wegen komt voor goederenvervoer van en naar bedrijven. “Het kan echt een win-win-situatie zijn, zou ik zeggen”.

Uiteindelijk zou de ‘Duinpolderlijn’ kunnen worden aangesloten op de doorgetrokken Noord-Zuid-lijn. Volgens de plannen zal deze Amsterdamse metrolijn worden uitgebreid richting Schiphol.

U bent hier