h

SP stelt vragen over zwanenmoord

7 april 2020

SP stelt vragen over zwanenmoord

Foto: Wim Hoogervorst / SP

Het is al even geleden, maar onlangs bereikte onze fractie berichten over een nogal brute dood van een koppel zwanen nabij Oostwoud, gemeente Medemblik. “Omdat in antwoorden, gegeven op raadsvragen in Medemblik, geregeld werd verwezen naar de onduidelijke rol van de provincie in de vergunningverlening, stellen we deze vragen”, aldus SP-Statenlid Wim Hoogervorst.

Samen met zijn collega Remine Alberts wil hij van de provincie weten wie voor de jacht op knobbelzwanen vergunningen verleent. “De dood van dit zwanenpaar verliep op een verschrikkelijke manier”, aldus Hoogervorst. “Omstanders zagen dat de zwanen werden geraakt door jagerskogels. Hierna heeft het minuten geduurd voor de beesten met een nekdraai tot sterven werden gebracht”.

Het is niet helder wie voor het afschieten van deze zwanen de vergunning heeft verleend. De gemeente Medemblik heeft dit niet gedaan, en volgens de provincie Noord-Holland is er sprake van een vrijstellingsverordening. “Waarom hier, en in deze periode van het jaar?”, vragen bewoners van het gebied rond natuurgebiedje Egboetswater zich af. Enkelen van hen wilden aangifte doen tegen de ‘daders’, maar volgens de toegesnelde politie had dit geen zin, want de papieren klopten.

Na de ophef over de zwanendrift in Zuid-Holland, eind 2018, is de jacht op zwanen in deze provincie verboden. “Ook in Noord-Holland zou dit moeten gebeuren”, aldus Wim Hoogervorst. “Bij deze dood van het koppeltje, dat speelt begin december 2019, is onduidelijk waarom het is gebeurd. De provincie heeft een vrijstellingsverordening – zwanen kunnen dan bejaagd worden. Dat is als er sprake is van schade aan bedrijfsproducten. Maar welke producten dat dan zijn, begin december?”


De vragen van de heer W. Hoogervorst en mevrouw R. Alberts (SP) over "BRUTE SLACHTING ZWANENKOPPEL IN OOSTWOUD", treft u hieronder in de bijlage.

U bent hier