h

Het Twiske als festivalpark? Verzet groeit

11 oktober 2019

Het Twiske als festivalpark? Verzet groeit

Foto: Twiske Molen

In de Landsmeerse raadsvergadering van afgelopen donderdag werd duidelijk dat het verzet tegen commerciële activiteiten in Het Twiske sterk groeit. De tribune zat er vol met bezorgde bewoners. Zeven insprekers, waaronder de actiegroepen 'Hart voor Het Twiske' en 'Platform Twiske Geen Pretpark' spraken de gemeenteraad toe. De uitbreiding van het festival Welcome to the Future lijkt verder weg dan ooit.

Allen wijzen op het belang van de beschermende status van een 'Natura 2000’-gebied, het Europees netwerk waaronder ook Het Twiske valt. ‘Hart voor Het Twiske’ is faliekant tegen de plek en vooral het moment dat het festival WTTF gehouden wordt want het is dan broedseizoen van vogels. José Anne Berkhof van het ‘Platform Twiske Geen Pretpark’ stelt: “De natuur gaat voor recreatie.”

Meer weerstand

In de lokale krant Het Kompas wordt gerefereerd aan het onderzoek van de SP met een uitspraak van Olivier Tan, voorzitter van de stichting ‘Hart voor Het Twiske’: “Bezoekers van Het Twiske (..) zijn naar hun mening gevraagd en er is een online enquête gehouden. Het merendeel blijkt zich nu al behoorlijk aan het festival te ergeren. Dat zal er niet minder op worden.”

Foto: Oxvam Novib / flickr.com

De gemeente Oostzaan gaat over het al dan niet toestaan van een camping nabij Twiske Haven, maar ook daar gaan vele stemmen op om het niet te realiseren. 'Het beschermd natuurgebied is één van de weinige natuurlijke plekken die Noord-Holland nog heeft. Daar moet je extra zuinig op zijn'.

Geld als drijfveer

“Het bestuur (van Recreatieschap Het Twiske-Waterland, Red.) zit te springen om extra inkomsten. Die worden gevonden in de festivals. Het ontbreekt aan financiële prikkels om de natuur te beschermen. Dan valt de keuze al snel uit in het voordeel van de festivals.”, aldus Dhr. Tan in een artikel in Het Parool. 

Geld lijkt de enige prikkel om een festival van tienduizenden bezoekers te organiseren in een beschermd natuurgebied om datzelfde natuurgebied te kunnen beschermen. 

Lees hier de artikelen van Het Parool en Het Kompas (Rodi Media)

Lees hier het artikel van SP Zaanstreek

U bent hier