h

Eric Smaling in gesprek over Tata Steel bij NPO Radio 1

24 juni 2019

Eric Smaling in gesprek over Tata Steel bij NPO Radio 1

Foto: Marcel Lathouwers / SP Noord-Holland

Tijdens het live debatprogramma 'Kwesties' praat Marianne van den Anker met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie over actuele, controversiële kwesties. Op de zwoele zomeravond van 23 juni heeft men onder meer gesproken over Tata Steel. De metaalgigant uit Wijk aan Zee is de laatste tijd vooral in het nieuws over de uitstoot van fijnstof en de zogenaamde grafietregens in de wijde omgeving. Een van de gesprekspartners is SP Noord-Holland fractievoorzitter Eric Smaling die van gedachten heeft gewisseld met vertegenwoordigers van de FNV Metaal, Ondernemersvereniging IJmond en Dorpsraad Wijk aan Zee.

'In de praktijk is het zo dat er niet gehandhaafd is en dat het bedrijf op onderdelen zonder vergunning heeft gewerkt. De Rijksinspectie doet nu de provincie een proces aan, vanwege de zwakke handhaving. Dan moet je vaststellen dat de overheid hier niet goed heeft opgetreden. Niet naar het bedrijf en niet naar de bevolking toe', zo zette Eric de toon aan.

Tata heeft natuurlijk ook een moreel kompas en weet dat dit gebeurt, legde de presentatrice voor. Waarop Smaling (SP) antwoordde: ‘Je mag van het bedrijf verwachten dat ze het uiterste doet om dit te voorkomen. Het is ook geen bedrijf dat met de rug naar de samenleving staat. Aan de provincie is het echter genoodzaakt dat ze 24-uurs controles kunnen uitvoeren en erop toezien dat ze binnen de milieunormen blijft.’

Het item van Kwesties is te beluisteren op onderstaande link vanaf 35.30 minuten:

http://www.nporadio1.nl/kwesties/uitzendingen/656949-2019-06-23

Foto: © Willem Croese / SP Zaanstreek

Eric Smaling voor de mobiele studio van 'Kwesties'

Foto: © Willem Croese / SP Zaanstreek

Eric Smaling voert zijn pleidooi voor een schone omgeving van Tata Steel

Foto: © Willem Croese / SP Zaanstreek

Linda Valent van de Dorpsraad Wijk aan Zee in gesprek met presentatrice Marianne van den Akker

Foto: © Willem Croese / SP Zaanstreek

FNV Metaal bestuurder Aad in 't Veld die opkomt voor de arbeiders van de hoogovens en toeleveringsbedrijven

Foto: © Willem Croese / SP Zaanstreek

Na afloop spraken de presentatrice, politicus en vakbondsman na over de uitstoot van Tata Steel. SP Zaanstad steunfractielid Anna de Groot vroeg zich hardop af wat de gevolgen zijn van de grafietregens in de Zaanstreek, het is bekend dat resten hiervan ook in Assendelft neerdalen.

Ironisch genoeg heeft de redactie van het programma gekozen voor de plek waar begin mei nog cacaoregen is neergedaald, namelijk Olam (voorheen Cacao de Zaan) in Koog aan de Zaan. 

U bent hier