h

Rotondes nodig op Drechterlandseweg (N505)?

10 mei 2019

Rotondes nodig op Drechterlandseweg (N505)?

Foto: SP Noord-Holland / Wim Hoogervorst
Nu de N307 (Hoorn-Enkhuizen), oftewel de nieuwe Westfrisiaweg, gereed is, staat een flinke opknapbeurt voor de 'oude weg', de Drechterlandseweg, op het programma. Asfalt zal worden vervangen en gevaarlijke parkeerhavens langs de weg zullen verdwijnen. Op termijn zullen de kruisingen (nu met verkeerslichten) worden vervangen door rotondes. Dat laatste vooral om het voor vrachtverkeer nog onaantrekkelijker te maken om van de Drechterlandseweg gebruik te blijven maken.
 
Bij dit laatste argument stelt SP-statenlid Wim Hoogervorst vragen.
Volgens hem kiest het merendeel van het doorgaande vrachtverkeer wel degelijk al voor de nieuwe N307. Klachten over flink toegenomen geluidsoverlast langs dit nieuwe tracé tonen dit ook aan. "Het vrachtverkeer dat nu nog van de Drechterlandseweg gebruik maakt, is bestemmingsverkeer. Deze chauffeurs moeten naar Andijk, naar Enkhuizen-Noord of naar een bestemming in Hoogkarspel of Stede Broec." Volgens Hoogervorst is het zinloos om deze vrachtwagens van de Drechterlandseweg te weren. "Rotondes maken het voor de chauffeurs alleen maar veel lastiger om uit het gebied weg te komen. Bovendien kan het ook aan de noordkant van Stede Broec de geluidsoverlast vergroten, en dat moet zeker niet."
 
De SP hoopt dat eerst goed onderzoek plaats zal vinden naar herkomst en bestemming van de vrachtwagen die nog gebruik maken van de Drechterlandseweg. Pas dan moet worden gekeken wat de beste manier is om de doorstroming en de veiligheid van deze weg aan te pakken.
 
 

U bent hier