h

Windmolengluurders omzeilen provinciale regels

24 juni 2017

Windmolengluurders omzeilen provinciale regels

Mede op voorstel van de SP besloten provinciale staten ooit dat er geen windmolens op minder dan 600 meter afstand van woningen mogen worden gebouwd. Maar de provincie probeert die regel op alle mogelijke manieren te omzeilen. In Zwaagdijk gold de 600-meter regel niet vanwege een of andere vage overgangsregeling. In IJmuiden worden woonboten gewoon weggesleept. En in de Groetpolder werden elf woonhuizen plots tot 'bedrijfswoning" verklaard. Voor bedrijfswoningen geldt de 600-meter regel namelijk niet.

Om de woningen te kunnen veranderen in bedrijfswoningen is een contract gesloten met de bewoners waarin staat dat zij werkzaamheden gaan uitvoeren voor het windpark. Het gaat om "visueel toezicht houden op de windturbines" en zorgen dat er geen "onbevoegden" in de buurt van de windmolens komen. Zij krijgen daarvoor per gezin 3.000 per euro per jaar.
SP-statenlid Marnix Bruggeman vroeg in de statencommissie Ruimte om opheldering over de vondst waarmee de 600-meter regel wordt omzeild: "Er wonen daar dus ineens elf gezinnen die visueel toezicht houden op de windmolens. Dat is wel wat veel voor zes windmolens. Ik vraag me ook af, hoe gaat dat nou in zijn werk? Zijn dat van die gluurders die normaal gesproken vanuit hun dakraampje zich uitkledende dames bespieden, maar zich in plaats daarvan nu visueel op zo'n windmolen uitleven? Wat houdt dat in, dat visueel toezicht? Waarom is dat bij andere windparken ook niet? Hoe zit het met de eigendomssituatie? Als die mensen verhuizen en er komen nieuwe bewoners die niet willen windmolengluren, is het dan geen bedrijfswoning meer? Moet je als provincie zo'n constructie klakkeloos accepteren?"
Gedeputeerde Jack van der Hoek (D66, Energie) kon er niet om lachen. In zijn beantwoording gaf hij aan dat de provincie gewoon de regels moet toepassen: "Je kijkt naar de aanvraag en daar moeten wij ons oordeel op geven." Hij bevestigde dat bij zijn weten de woningen niet van de eigenaren van het windpark zijn, maar gewoon van de mensen die er wonen. "Zij zijn akkoord. Daarom moeten wij akkoord gaan. Komt het vaker voor, het verhaal over die elf woningen? Dat zou ik niet weten."
Bruggeman reageerde dat hij van de gedeputeerde toch een wat smeuiger antwoord had verwacht op de vraag hoe dat visuele toezicht nou in zijn werk gaat. Is dat een aanstelling van veertig uur in de week van mensen die daar met z'n elven full-time visueel toezicht zitten te houden? Van der Hoek zei dat er gewoon beschreven is dat er vanuit die bedrijfswoningen toezicht wordt gehouden hoe die molens draaien, of er onbevoegden op het land komen, of ze goed draaien of dat er storingen zijn of dat er aanleiding is om ze even stil te zetten -  en dat wordt vanuit die woningen gedaan."
De windmolens worden neergezet door Windmolens Groetpolder BV. In het Noordhollands Dagblad van 22 juni zegt directeur Dirk Nobel dat de truc met de bedrijfswoningen hem is opgelegd door de provincie.

U bent hier