h

Provincie zegt toe probleem fietspad N247 snel op te lossen

29 april 2016

Provincie zegt toe probleem fietspad N247 snel op te lossen

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland wil haast maken met de aanleg van een fietspad aan de oostzijde van de N247 tussen Monnickendam en Hotel Katwoude. De huidige fietsroute is, net als de fietsoversteek tussen De Zedde en de Wagenweg, onoverzichtelijk en daardoor soms levensgevaarlijk. De provincie wil zo snel mogelijk de fietsverkeerssituatie ter plekke aanpakken. Dat stelt men in antwoord op schriftelijke vragen van SP-statenlid Wim Hoogervorst.

Het kruispunt De Zedde – Wagenweg voldoet wel aan de normen, maar in de praktijk blijkt dat voor veel automobilisten verwarrende situaties ontstaan. Dat komt door de ruimtelijke ligging van het kruispunt. De rijstrook voor ‘rechtdoor’ lijkt, zeker in het donker of bij slecht weer, visueel over te gaan in de strook voor ‘rechtsaf’ en daardoor vergist men zich snel in het heersende verkeerslicht. Dat levert met regelmaat gevaarlijke situaties op.

Veel partijen en belangengroepen willen graag een fietspad aan de oostzijde van de weg. Dan hoeven fietsers niet meer over te steken en wordt de route voor fietsers, waaronder veel scholieren, aanzienlijk veiliger. De provincie was het hier al eerder mee eens en zette het project op de longlist toekomstige verkeerskundige projecten. Men streeft ernaar om de studiefase voor het project nog voor de zomer af te ronden.

De provincie wil een fietspad aanleggen van 4 meter breed. Daarmee voldoet het tevens aan de wens om het pad onderdeel te laten uitmaken van een comfortabele fietsroute tussen Amsterdam en Edam. Tevens is het de bedoeling dat het fietspad aan de westzijde van de N247 wordt opgeheven, waardoor het kruispunt bij De Zedde veiliger kan worden aangelegd.

Hoogervorst wil vanuit de SP-statenfractie de provincie aansporen om zo snel mogelijk tot aanleg van het fietspad over te gaan. Daar wil men wel aan meewerken, maar waarschuwt wel voor al te groot optimisme – voor de aanleg van het (brede) fietspad moet de provincie op enkele plekken grond verwerven en dat kost helaas soms meer tijd dan wenselijk is.

U bent hier