h

Niet overtuigd van onschuld staalslakken

7 december 2014

Niet overtuigd van onschuld staalslakken

SP-statenlid Marnix Bruggeman is niet overtuigd dat de stort van staalslakken in Beverwijk voor honderd procent veilig is. Gemeente

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
en provincie willen daar 75.000 ton staalslakken gebruiken als afdeklaag voor de voormalige vuilnisbelt bij de woonwijk Broekpolder. De staalslakken zijn afvalproduct van Tata Steel. Daarna moet de belt een openbaar park worden.

Op 2 december hebben gedeputeerde staten de schriftelijke vragen beantwoord die Bruggeman had gesteld over de staalslakkenstort.

Gedeputeerde staten bevestigen dat de staalslakken barium en vanadium bevatten en dat zij niet weten wat voor chemisch afval in het verleden op de vuilnisbelt is gestort. In elk geval ligt er benzeen dat zich langzaam verplaatst. De kans dat er door de druk van de zware staalslakken meer benzeen uit de belt stroomt noemen gedeputeerde staten echter "verwaarloosbaar." Zij zeggen verder dat er "nauwelijks tot geen watertransport" vanuit de staalslakken naar het grondwater zal plaatsvinden, waardoor de zware metalen uit de staalslakken kunnen reageren met het chemisch afval dat al in de vuilnisbelt zit.
Bruggeman: "In de antwoorden komen te vaak woorden als "nauwelijks" en "verwaarloosbaar" in voor. Er is niet altijd de garantie dat het honderd procent veilig is."

Voor het ophogen en afdekken van de belt had ook gewone grond of bouwafval kunnen worden gebruikt.  Bruggeman: "Ik was op 2 december bij de informatiebijeenkomst van de gemeente Beverwijk.  Een bewoner vertelde dat er op de website van Grondbalans veel gewone grond wordt aangeboden. Maar ik heb inmiddels begrepen dat voor die grond betaald moet worden. Als er staalslakken worden gebruikt, krijgt de aannemer geld toe. Ook de SP vindt dat zuinig omgegaan moet worden met belastinggeld. Maar dat mag nooit ten koste gaan van veiligheid. En zelfs als het met de staalslakken toch goed gaat, dan blijven de bewoners van Broekpolder zitten met een voortdurend gevóel van onveiligheid."

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

U bent hier