h

Krachtiger aanpak fijnstof nodig

20 augustus 2013

Krachtiger aanpak fijnstof nodig

Het provinciebestuur moet als aanjager optreden om fijnstof krachtiger aan te pakken. Samen met andere overheden kan dan beter opgetreden worden tegen de schadelijke gevolgen, nu gebleken is dat de kans op longkanker ruim 20 procent hoger kan uitvallen dan tot nu toe werd gedacht. SP-stetenlid Remine Alberts: “Deze getallen zijn zó verontrustend dat ook dit stadsbestuur ze niet kan negeren. De inwoners van Noord-Holland verdienen een betere bescherming.”

In diverse media is de afgelopen dagen prominent gewezen op de resultaten van een, door de Universiteit Utrecht gecoördineerd, onderzoek naar de gevolgen van fijnstof. De resultaten zijn onder meer in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet gepubliceerd. De onderzoekers stellen vast dat langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot een ruim 20 procent hogere kans op longkanker. De gezondheidsschade is daardoor groter dan tot dusver werd aangenomen. Tevens laat het onderzoek zien dat ook beneden de Europese normen voor fijnstof het risico op longkanker is verhoogd. Deze normen zijn dus niet toereikend.

Op allerlei terreinen heeft de provincie te maken met fijnstof. Zo worden er wegen aangelegd of verbreed denk aan de A10, wordt binnenkort een nieuwe visie op het Noordzeekanaalgebied vastgesteld of wordt beslist waar woningen, een school of een verzorgingshuis mogen worden gebouwd. Alberts: “Fijnstof werd tot nu toe wel in metingen meegenomen, maar ik heb nog steeds de indruk dat het maar als lastig wordt ervaren. Maar al te vaak laat men het belang van de economie zwaarder tellen. Dezelfde argumenten werden vroeger aangehaald voor asbest. Daarvan weten we inmiddels wat voor schade dat kan aanrichten bij mensen. We mogen niet dezelfde fout begaan met fijnstof.” De SP heeft het provinciebestuur gevraagd om in actie te komen.
-----------------

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Amsterdam, 16 juli 2013

In diverse media is de afgelopen dagen prominent gewezen op de resultaten van een, door de Universiteit van Utrecht gecoördineerd, onderzoek naar de gevolgen van fijnstof. Deze resultaten zijn onder meer in het gezaghebbende tijdschrift “The Lancet” gepubliceerd. De onderzoekers stellen vast dat langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot een ruim 20 procent hogere kans op longkanker. De gezondheidsschade is daardoor groter dan tot dusver werd aangenomen. Tevens laat het onderzoek zien dat ook beneden de Europese normen voor fijnstof het risico op longkanker is verhoogd. Deze normen zijn dus niet toereikend.

Naar aanleiding van bovenstaande wil ik u de volgende vragen voorleggen:

1. Heeft het college kennis genomen van dit onderzoek?
2. De onderzoekers stellen vast dat langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot een ruim 20 procent hogere kans op longkanker, hetgeen een grotere gezondheidsschade betekent dan tot dusver werd aangenomen. Welke conclusies verbindt u aan deze schokkende vaststelling met betrekking tot uw milieu- en duurzaamheidsbeleid?
3. Het onderzoek laat zien dat ook beneden de Europese normen voor fijnstof het risico op longkanker is verhoogd. Welke conclusies verbindt u aan dit inzicht met betrekking tot uw milieu- en duurzaamheidsbeleid?
4. Ook op andere terreinen dan milieu en duurzaamheid zal het college geconfronteerd worden met de resultaten van dit onderzoek, zoals verkeer (wegverbreding, aanleg nieuwe wegen), openbaar vervoer (eisen kwaliteit materieel, verschuiving modal split openbaar vervoer ipv autoverkeer), maar ook ruimtelijke ordening en economie ( denk aan de kersverse visie Noordzeekanaalgebied). Welke conclusies verbindt het college aan dit inzicht met betrekking tot deze terreinen?
5. Welke maatregelen overweegt u ten aanzien van Noord-Hollandse N-wegen nu de onderzoekers hebben vastgesteld dat tot dusver gehanteerde normen niet toereikend zijn om onze inwoners afdoende te beschermen?
6. Bent u bereid om als aanjager op te treden om, in samenspraak met andere overheden, te komen tot een aanzienlijk krachtiger anti-fijnstofbeleid, nu dit onderzoek zo schokkend heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan fijnstof schadelijker kan zijn dan tot dusver werd aangenomen?

Remine Alberts (SP)

U bent hier