h

Werkreizen Gedeputeerde Staten zoveel mogelijk met openbaar vervoer

27 juni 2013

Werkreizen Gedeputeerde Staten zoveel mogelijk met openbaar vervoer

De SP vindt dat Gedeputeerde Staten (GS) een voorbeeld moeten nemen aan hun collega's in Zuid-Holland en dus vaker de trein moeten pakken. SP-statenlid Carlien Boelhouwer: "GS pakken nu of de dienstauto of een taxi, als er geen chauffeur beschikbaar is. Het openbaar vervoer wordt door GS niet gebruikt, terwijl dat wel mogelijk is. Kijk maar naar Zuid-Holland, daar nemen ze ook af en toe de trein. Het college van Noord-Holland gedraagt zich als een prinses op de erwt."

De provincie Noord-Holland heeft voor elk van haar zeven bestuurders een dienstauto inclusief chauffeur ter beschikking. Niettemin maken GS (bestaande uit VVD, PvdA, D66 en CDA) ook nog heel vaak gebruik van een taxi. Noodgedwongen, volgens GS, aangezien men zich dient te houden aan de maximale rijtijden van de chauffeurs. Dit in verband met de wettelijk voorgeschreven rust. GS zouden er daarom ook niets aan kunnen veranderen. Boelhouwer: "Uiteraard moet op de rijtijden worden gelet, maar dat GS er niets aan zouden kunnen doen, is lariekoek. Waar een wil is, is een weg. Er zijn werkreizen die zich er prima voor lenen om met de trein naartoe te gaan. Neem bijvoorbeeld de reis heen en terug naar Den Haag, voor overleg met de minister. GS zouden de stelregel moeten aanhouden: we gebruiken openbaar vervoer, tenzij dit onmogelijk is.

Enige weken terug bleek dat GS het afgelopen jaar een half miljoen euro had uitgegeven aan taxikosten. En dat terwijl provincie Noord-Holland vergeleken met andere provinciebesturen een enorm wagenpark bezit: zeven dienstauto's en acht chauffeurs. De SP stelde het aan de orde en GS beloofde de zaak te onderzoeken en met een voorstel te komen. Boelhouwer: "Daar is het wachten nu op. Wij van onze kant hebben niet stilgezeten en hebben navraag gedaan bij andere provincies. In Zuid-Holland gaan ze af en toe met het openbaar vervoer. Daar maken ze die afweging, dus kan het. Wat ons betreft gaan GS in Noord-Holland dat voortaan ook doen. Dat scheelt files, scheelt CO2-uitstoot en zo geven GS eindelijk ook eens het goede voorbeeld aan de inwoners van Noord-Holland."

U bent hier