h

Behoud kleine scholen

20 februari 2013

Behoud kleine scholen

De SP wil dat de provincie stelling neemt inzake het advies van de Onderwijsraad om het aantal kleine scholen te beperken en alleen nog maar scholen goed te vinden die meer dan 100 leerlingen hebben. Volgens de Onderwijsraad zijn kleine scholen duurder en is de kwaliteit van het onderwijs er minder. SP-statenlid Carlien Boelhouwer: "De kwaliteit van het onderwijs heeft niets te maken met of een school klein of groot is. En dat geldt ook voor de kosten. Wel is zeker dat de aanwezigheid van een school van groot belang is voor de leefbaarheid van kleine gemeenten. Wil je iets doen aan de overbevolking van de Randstad en de krimp van landelijke gebieden, dan moet je zeker geen scholen weg gaan halen."

De SP heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld:

Inleiding

De Onderwijsraad heeft het kabinet geadviseerd het aantal kleine scholen te beperken. Scholen met minder dan 100 leerlingen zouden moeten worden opgeheven, omdat die volgens de Onderwijsraad duurder zouden zijn en de kwaliteit van het onderwijs zou er minder zijn.

Vragen

1. Klopt het volgens u dat kleine scholen duurder zijn? Kunt u daarvoor de cijfers beschikbaar stellen?

2. Klopt het dat de kwaliteit van het onderwijs in kleine scholen minder is? Kunt u daarvoor de cijfers beschikbaar stellen?

3. Hoeveel scholen zouden er in Noord-Holland moeten sluiten, als dit advies wordt opgevolgd?

4. De Onderwijsraad vindt dat kleine scholen moeten samengaan met (nabij gelegen) scholen die meer leerlingen hebben. In stedelijk gebied zal dat wellicht geen probleem zijn: de gefuseerde school zal nog steeds in de nabijheid zijn, maar in bijvoorbeeld de Kop van Noord-Holland zullen leerlingen en leerkrachten veel grotere reisafstanden moeten gaan afleggen. Heeft u al in beeld wat dat voor de betrokkenen zal betekenen? Bent u het met ons eens dat ook dit soort consequenties zal moeten worden meegewogen, naast het financiƫle argument om te fuseren?

5. In Nut is een paar jaar geleden een basisschool opgericht omdat er daar nog geen basisschool was en ouders hun kind wel graag naar een school in de buurt zouden willen laten gaan. De school was meteen een succes en verbeterde mede de leefbaarheid van Nut. Bent u het met ons eens dat de aanwezigheid van een school de leefbaarheid van een gemeente kan verhogen? Kunt u uw antwoord toelichten?

6. De afwezigheid van publieke voorzieningen, zoals een postkantoor, een bank, voldoende winkelaanbod en ook scholen, heeft naar de mening van de SP ook zijn effect op krimp, met name in de kop van Noord-Holland; kan die krimp mogelijk versterken. Bent u het met de SP eens dat dergelijke effecten ook zouden moeten worden meegewogen wanneer een school moet worden opgeheven, omdat deze onder de 100 leerlingen is gedaald?

7. De afgelopen maanden bleek dat scholen ook te groot kunnen zijn, om nog goed te kunnen functioneren. Neem bijvoorbeeld de problemen bij Amarantis. Desalniettemin pleit de Onderwijsraad nu toch voor fusie. Vindt u genoemd advies - alles bij elkaar genomen - een verstandig advies? Kunt u uw antwoord toelichten? Zo nee, bent u bereid er bij het rijk op aan te dringen dit advies niet op te volgen? Kunt u uw antwoord toelichten?

U bent hier