h

Geen 2-daags IPO-congres

11 juli 2012

Geen 2-daags IPO-congres

De SP vindt dat het jaarcongres van het IPO niet 2 dagen moet duren maar hoogstens 1 dag, zonder kostbare hotelovernachting. SP-statenlid Carlien Boelhouwer: "Bijna alle fracties in Provinciale Staten zijn van mening dat al het geld dat naar het IPO gaat, naar het overlegorgaan van de gezamenlijke provinciebesturen en statenleden, eigenlijk zonde van het geld is. Er wordt met andere woorden allerwegen sterk aan het nut van het IPO getwijfeld. Dat zo zijnde, moet je congressen van zo'n twijfelachtig orgaan niet ook nog eens extra duur maken door een hotelovernachting. Want dat ene nachtje slapen in een hotel betekent in dit geval 1 ton extra kosten. Dat kun je niet maken in een tijd van crisis en bezuinigingen."

De fractie van de SP heeft -onderstaande- schriftelijke vragen gesteld:

Begin oktober, 2 en 3 oktober om precies te zijn, wordt in Leeuwarden het IPO-jaarcongres georganiseerd. Ook statenleden worden voor dit congres van harte uitgenodigd.

1.In het coalitieakkoord 2011 zegt het college voor onderzoek te zijn naar de effectiviteit van het IPO als belangenbehartiger: 'Indien dit niet gebeurt heroverwegen wij onze deelname aan het IPO.' Inmiddels zijn we een jaar verder: wat is het oordeel van het provinciebestuur over het IPO op dit moment? Kunt u uw oordeel toelichten aan de hand van behaalde resultaten?

2.Het jaarcongres begint dinsdagavond 19 uur, echter het inhoudelijke programma begint pas 10 uur de volgende dag. Een en ander maakt een hotelovernachting noodzakelijk. In geld: 100.000 euro extra. Kunt u uitleggen waarom er voor gekozen is het congres twee dagen te laten duren? Wat wordt voor die 100.000 euro extra aan effectiviteit binnengehaald?

3.In de brief van het IPO (uit Den Haag) aan de staten staat dat de hotelovernachting op eigen kosten moet worden gemaakt. Echter, in de e-mail van de griffie van vandaag (11 juli 2012) staat dat de Provincie Noord-Holland de kosten van de overnachting voor de statenleden op zich neemt. Kunt u uitleggen waarom Noord-Holland hiervoor heeft gekozen? Doen andere provincies dat ook?

4.Volgens genoemde e-mail van de griffie is Noord-Holland dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie. Kunt u dit toelichten?
Kunt u aangeven wat u heeft begroot aan budget voor dit congres? Is dit bedrag verdisconteerd in het bedrag dat voor het IPO in de begroting 2012 staat? Kunt u uw antwoord toelichten?

5.Recent is de kaderbrief vastgesteld, waarin het provinciebestuur aangaf dat de provincie zich vanwege de crisis en de rijksbezuinigingen in 2013 sec moet bepalen tot haar eigenlijke taak, ofwel: weg met alle franje. Ons inziens valt het IPO-jaarcongres, een tweedaags congres ten behoeve van een organisatie waarvan het provinciebestuur de effectiviteit een jaar geleden nadrukkelijk in twijfel trok, binnen de categorie franje, bent u dat met ons eens? Kunt u uw antwoord toelichten?

6.Bent u bereid er bij het IPO op aan te dringen het congres te beperken tot 1 dag, om de kosten voor de gemeenschap zo laag mogelijk te houden? Kunt u uw antwoord toelichten?

U bent hier