h

SP wil opheldering mogelijke betrokkenheid Noord-Holland bij witwasgigant

1 februari 2012

SP wil opheldering mogelijke betrokkenheid Noord-Holland bij witwasgigant

Heeft de provincie Noord-Holland er goed aan gedaan om geld te geven voor de restauratie van historische gebouwen op het voormalige terrein van CSM? Volgens een artikel in Het Parool van zaterdag 28 januari j.l. is het onduidelijk wat de relatie is van Sugar City Investments, de ontwikkelaar van het megaproject, met mr. Erik Bos. SP fractievoorzitter Remine Alberts: “Ik wil niet dat er goed geld naar kwaad geld gaat. Gedeputeerde Staten moet voor duidelijkheid zorgen.”

Het terrein van de in 1992 gesloten Centrale Suiker Maatschappij moet volgens Cobraspen Investments worden omgevormd tot ‘een megacomplex met ruimte voor kantoren, horeca, een casino, een hotel en een outletcenter’. Het Paroolartikel noemt mr. Erik Bos de spin in het web van Cobraspen, een conglomeraat van bv’s, waar ook Sugar City Investments onder valt en doet vervolgens verslag van de relaties van Bos met o.a. Dick Grijpink van TCA en de witwaspraktijken via Cyprus en Aruba. Alberts: “Wanneer dit allemaal waar is, vraag ik mij af of de provincie er wel goed aan heeft gedaan om met deze bv in zee te gaan.”

De SP stelt op 6 februari onderstaande mondelinge vragen aan Gedeputeerde Staten.

1. Met wat voor geld is het CSM-terrein opgekocht?
2. Wie zijn de aandeelhouders van Sugar City Investments
3. Hoe belangrijk is de rol van mr. Erik Bos binnen dit conglomeraat?
4. Is dit artikel voor het college aanleiding om nog eens goed te bezien of het provinciale geld voor de restauratie van historische gebouwen wel goed terecht is gekomen? Per slot van rekening willen wij geen goed geld naar kwaad geld gooien.
5. Is het college van plan om contact op te nemen met Burgemeester Bert Bruijn van Haarlemmerliede-Spaarnwoude met het oog op de wet Bibob?

U bent hier