h

Aanbesteding openbaar vervoer in Gooi en Vechtstreek moet beter

22 juni 2010

Aanbesteding openbaar vervoer in Gooi en Vechtstreek moet beter

De aanbesteding van het openbaar vervoer in het Gooi en de Vechtstreek lijkt desastreuze gevolgen te krijgen voor de inwoners. De SP is van mening dat een goed openbaar vervoer van groot belang is. Niet alleen omdat het een rol speelt bij de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling in deze regio, maar ook vanwege de rol die goed openbaar vervoer speelt bij het sociaal actief houden van jongeren en ouderen in onze samenleving. Daarnaast zijn er ook genoeg volwassenen die om redenen van milieubehoud of om financiële redenen geen rijbewijs en/of auto hebben.

De provincie heeft als concessieverlener een grote verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer in het Gooi en de Vechtstreek. De SP heeft meerdere keren uiteengezet de manier af te wijzen waarop het college en de collegepartijen VVD, PvdA, CDA en GroenLinks met de aanbesteding van het openbaar vervoer omgaan. Het werken met de zogenoemde prOVielen, het vragen van een minimaal aanbod en het hopen op meer, en het feit dat slechts één vervoerder belangstelling heeft getoond voor deze concessie leidt nu tot schrikbarende verwachtingen voor de inwoners van het Gooi en de Vechtstreek.

De SP heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

1. Graag ontvangen wij een volledig overzicht van de buslijnen en bushaltes die Hilversum aandoen en die in de jongste plannen van Connexxion dreigen te verdwijnen, worden ingekort of in frequentie worden teruggebracht.

2. Graag ontvangen wij een volledig overzicht van de buslijnen en bushaltes die (a) Nederhorst den Berg, (b) Wijdemeren, (c) Blaricum, Laren en Eemnes, (d) Bussum en (e) Weesp en Amsterdam aandoen en die in de jongste plannen van Connexxion dreigen te verdwijnen, worden ingekort of in frequentie worden teruggebracht.

3. Welke dorpen of steden hebben in de nieuwe plannen geen rechtstreekse verbinding meer met centrumgemeente Hilversum?

4. Klopt het dat ook de Hilversumse Meent straks geen rechtstreekse verbinding meer heeft met het centrum van Hilversum?

5. Kunt u Provinciale Staten informeren over wat de provincie gedaan heeft met de eerste en tweede brief van de gemeente Hilversum en met eventuele brieven van overige gemeenten met betrekking tot de wensen van deze gemeente(n) op het gebied van het openbaar vervoer?

6. Kunt u een inschatting maken van de economische effecten die het vervallen en/of het terugbrengen van de frequentie van buslijnen met woonkernen in de regio zal hebben? Zo ja, wat zijn de economische effecten? Zo nee, waarom niet?

7. Kunt u aangeven welke scholen in Hilversum op dit moment leerlingen hebben in kernen die straks geen rechtstreekse busverbinding met Hilversum meer zullen hebben? Welke scholen betreft dit en om hoeveel schoolgaande kinderen gaat het?

8.a. Vinden Gedeputeerde Staten de bovengeschetste knelpunten een aanvaardbaar scenario? Welke maatregelen heeft u in gedachte om die situaties te voorkomen?
8.b. Voert u op dit moment gesprekken met Connexxion over de verslechtering van het openbaar vervoer voor het Gooi en de Vechtstreek?
8.c. Zo ja, wat heeft dat tot nu toe opgeleverd? Heeft u zelf het initiatief genomen voor die gesprekken?
8.d. Zo nee, waarom voert u geen gesprekken met Connexxion?

U bent hier