h

Noord-Hollandse busreizigers de dupe van ov-chipkaart

29 april 2010

Noord-Hollandse busreizigers de dupe van ov-chipkaart

De inwoners van Noord-Holland zijn de dupe van de vrijwel kritiekloze manier waarop het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks de ov-chipkaart in onze provincie wil invoeren. Terwijl de problemen met en de klachten over de ov-chipkaart legio zijn, lijken gedeputeerde staten zich geen zorgen te maken. De SP merkt in ieder geval niets van pogingen van het college om de problemen met hogere tarieven, storingen en dergelijke aan te pakken.

Aan de ov-chipkaart zijn allerlei problemen verbonden, die nog lang niet opgelost zijn. Studenten zijn sinds kort gedwongen met een studenten-ov-chipkaart te reizen. Als er onderweg fouten optreden in de apparatuur van de vervoerder of in de software van het computersysteem, is de reiziger de dupe. De reiziger moet namelijk aantonen dat hij niet in gebreke is, alleen is het onmogelijk aan te tonen dat een ov-chipkaart wel goed werkt of dat de apparaten van de vervoerder niet correct werken.

Vorige week leidde een dergelijk probleem met een ov-chipkaart tot een situatie waarin een meisje 's avonds laat op een donker en verlaten busstation bij Den Oever werd achtergelaten. Haar ouders moesten haar toen ophalen vanuit Leeuwarden. De SP vindt dit niet aanvaardbaar en wil dat er regels worden opgesteld om de belangen van de reizigers te waarborgen.

Statenlid Bert Putters: "Wij hebben schriftelijke vragen gesteld om het college te bewegen zich beter in te zetten voor de reizigers in de bussen die in opdracht van de provincie rijden. Tot nu toe vindt het college de invoering van de ov-chipkaart in Noord-Holland wel prima. De SP wil dat gedeputeerde staten voor de concessies waarvoor zij zelf opdrachtgever zijn bewerkstelligen dat de verdere invoering van de ov-chipkaart wordt gestopt voordat alle aan de ov-chipkaart verbonden problemen zijn opgelost".

U bent hier