h

Liever geen betaalde bijbanen gedeputeerden en commissaris van de Koningin

22 april 2009

Liever geen betaalde bijbanen gedeputeerden en commissaris van de Koningin

De Noord-Hollandse SP-fractie ziet liever niet dat de commissaris van de koningin en voltijd-gedeputeerden er allerlei betaalde bijbanen op nahouden. De mogelijke benoeming van de Noord-Hollandse commissaris Borghouts tot voorzitter van pensioenfonds ABP leidt momenteel maatschappelijk tot kritiek. Eerder raakte een nevenfunctie van de commissaris als voorzitter van de raad van toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen in opspraak omdat het ziekenhuis in grote problemen raakte.

SP-fractievoorzitter Dago Wellink: "Sommige nevenfuncties kunnen een bestuurder helpen om contact te houden met de maatschappij. Maar als een betaalde nevenfunctie leidt tot veel maatschappelijke kritiek kan de commissaris zijn aandacht beter op zijn werk als provinciebestuurder richten".

De betaalde bijbanen van Borghouts zijn op zichzelf staand nog geen reden voor de SP-statenfractie om het vertrouwen in de commissaris op te zeggen. In een recent interview in het tijdschrift Elsevier gaf hij als een van de weinige provinciebestuurders grote openheid van zaken over zijn nevenfuncties. Wellink: "De commissaris is nog niet lang geleden unaniem herbenoemd en ik ken hem zelf niet anders dan als een integere man".

U bent hier