h

Kamervragen SP over optreden Borghouts in kwestie woontoelage burgemeester Den Helder

2 februari 2009

Kamervragen SP over optreden Borghouts in kwestie woontoelage burgemeester Den Helder

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Het merkwaardige optreden van de commissaris van de koningin Harry Borghouts (GroenLinks) in de kwestie rond de woontoelage van burgemeester Stefan Hulman (VVD) van Den Helder geeft aanleiding tot het stellen van deze vragen. Eerder stelden de SP-fractie in Provinciale Staten van Noord-Holland en het CDA in de Tweede Kamer al vragen over het optreden van Borghouts in de burgemeestersaffaire.

Het feit dat Borghouts weigert de schriftelijke vragen van de SP in Provinciale Staten van Noord-Holland schriftelijk te beantwoorden wekt bevreemding. Verder wil de SP onder andere weten of en zo ja, hoe er tussen de commissaris en de minister is gecommuniceerd in deze kwestie: heeft de commissaris al verantwoording afgelegd voor zijn optreden aan de minster en wat vindt de minister van zijn oproep tot het instellen van een "woonfonds" voor burgemeesters.

Vragen van het lid dr. A.A.G.M. van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de bemoeienis van de commissaris van de koningin in Noord-Holland met de burgemeesterskwestie in Den Helder.

1) Wat is uw reactie op de bemoeienis van de commissaris van de koningin in Noord-Holland met de affaire in de gemeente Den Helder over de vergoeding voor dubbele woonlasten van de burgemeester?

2) Hebt u opdracht gegeven tot deze bemoeienis? Heeft de commissaris van de koningin in Noord-Holland zijn optreden met u afgestemd? Zo ja, wat was uw advies aan hem?

3) Bent u van mening dat genoemde bemoeienis behoort tot de taken van een commissaris van de koningin aangaande burgemeesterszaken? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u bereid uw opvatting hierover kenbaar te maken aan de betreffende commissaris?

4) Deelt u de opvatting van de commissaris van de koningin in Noord-Holland dat hij geen verantwoording over zijn bemoeienis hoeft af te leggen aan de Provinciale Staten, zoals blijkt uit zijn antwoorden op schriftelijke vragen vanuit de Provinciale Staten? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u bereid de commissaris te vragen alsnog inhoudelijk te reageren? ¹

5) Heeft de commissaris van de koningin in Noord-Holland ondertussen aan u verantwoording afgelegd, zoals hij in antwoord op de vragen vanuit de Provinciale Staten stelt? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst?

6) Hebt u van de commissaris van de koningin in Noord-Holland een reactie gehad op uw brief aan het college van B&W van Den Helder? Zo ja, hoe luidde deze reactie? ²

7) Wat is uw reactie op de oproep van de commissaris van de koningin in Noord-Holland om te komen met een woonfonds voor burgemeesters? ³

8) Bent u bereid burgemeesters die ten onrechte een hoge vergoeding krijgen of hebben gekregen voor dubbele woonlasten deze vergoeding te laten terugbetalen?

¹ Zie bijlagen.
² Brief aan het college van B&W, 15 januari 2009, in afschrift aan de Kamer.
³ Noord-Hollands Dagblad, 8 januari 2009.

U bent hier