h

Provincie helpt bibliobus om zeep

13 november 2008

Provincie helpt bibliobus om zeep

De SP vindt het jammer dat de provincie de bibliobusvoorziening niet wil ondersteunen, ook niet nu blijkt dat veel standplaatsen per januari 2009 gaan verdwijnen en niet worden overgenomen door gemeenten. Statenlid Carlien Boelhouwer: "Het besluit de bibliobus voortaan door de gemeente te laten regelen is destijds in een achterkamer genomen, bij een overleg van verschillende overheden. En nu wordt dat besluit doorgedrukt, zonder ook maar te kijken wat de gevolgen zijn. En die gevolgen zijn voor de grage lezers desastreus: bejaarden verliezen hun vertrouwde infostek dicht in de buurt. Scholen idem dito. De goede informatiespreiding die er was, wordt nu in een klap om zeep geholpen."

Met ingang van 2009 betaalt de provincie niet meer mee aan de bibliobus. Deze taak moet dan zijn worden overgenomen door de gemeentes.
Sommige gemeentes hebben dat ook gedaan. Maar dat betekent helaas niet altijd dat alle standplaatsen worden overgenomen. In Zaandam bijvoorbeeld gaat een biebboot komen maar alle standplaatsen die niet aan de Zaan liggen, en dat zijn er in de Zaanstreek nogal wat, verdwijnen. Andere gemeenten in Noord-Holland hebben nog helemaal geen kans gezien een vervanging te regelen. De SP is van mening dat de provincie de bibliobus had moeten ondersteunen totdat overal in de provincie een even goede vervanging zou zijn geregeld.

Onder de leus 'Red de Bibliobus' heeft de SP de afgelopen maanden 1200 handtekeningen opgehaald. Deze handtekeningen zijn maandag 10 november bij de begrotingsbehandeling aangeboden aan gedeputeerde Sascha Baggerman, samen met tekeningen en gedichten van 3 scholen uit de Zaanstreek. Een en ander was voor haar echter geen reden het besluit over de bibliobus te herroepen en in te stemmen met het SP-voorstel 240.000 euro te bestemmen voor het instand houden van de bus daar, waar dat op dit moment nog niet geregeld was. Je moest, zo zei Baggerman gemeenten niet belonen met geld als ze slecht beleid maakten. Boelhouwer:"Een goedkoop argument. Gemeenten wisten niet van dit besluit uit de achterkamer. Het is hen opgedrongen. Bij al dit stuivertje wisselen heeft de burger het nakijken."

Zie ook: zaanstreek.sp.nl (nieuwsbericht van 10 november)

U bent hier