h

College moet zich aan de regels houden

2 september 2008

College moet zich aan de regels houden

Om het democratisch gehalte van het provinciebestuur te waarborgen zijn er rechten van leden van Provinciale Staten ten opzichte van het college van Gedeputeerde Staten. De nadere vormgeving van deze (grond)rechten is uitgewerkt in lagere regelingen, waaronder het reglement van orde. In het reglement is bijvoorbeeld aangegeven dat GS binnen 30 dagen Statenvragen dienen te beantwoorden. Het college lapt deze regel sinds juni echter voortdurend aan zijn laars. De SP vindt dit niet aanvaardbaar en heeft het college hier een duidelijke brief over geschreven.

Op 27 juni 2008 heeft de fractie van de SP schriftelijke vragen gesteld over de buslijnen 127 en 128 die het college van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks wil opheffen. Tot op heden hebben wij van het college nog steeds geen antwoord gekregen op deze vragen.

Wij vinden een beantwoordingtijd van ruim twee maanden wel heel erg lang. De reguliere beantwoordingstermijn van 30 dagen wordt ruimschoots overschreden, zonder dat het college inhoudelijk beargumenteerd aangeeft welke redenen er voor deze vertraging zijn. Wij vinden dit niet netjes en vanuit democratisch oogpunt zeer onwenselijk.

Naast de vragen van de SP over de buslijnen 127 en 128 staan er ook nog andere statenvragen van de SP langer dan 30 dagen open. Hetzelfde geldt ook voor statenvragen van Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66. Wij hebben het college met klem verzocht onze vragen binnen één week te beantwoorden. Indien dit absoluut niet mogelijk is, verzoeken wij het college klip en klaar aan te geven waarom dat zo is.

U bent hier