h

West-Friesland op weg naar één gemeente?

1 februari 2008

West-Friesland op weg naar één gemeente?

De laatste tijd laait in West-Friesland de discussie over gemeentelijke herindelingen weer op. De gemeenten Andijk en Wervershoof zijn aan het overleggen met Medemblik om tot een fusie te komen. Men verwacht dat binnenkort ook andere gemeenten toenadering tot elkaar gaan zoeken. Mocht men het onderling niet eens worden dan zou samenvoeging wel eens door de provincie kunnen worden opgelegd.

Het herindelingsstof van Medemblik is nauwelijks neergedaald of de volgende ideeën over herindeling duiken alweer op in de hoofden van de heren bestuurders in de West-Friese gemeenten, daartoe aangewakkerd door het Noord-Hollands provinciebestuur. Deze ziet graag grote, krachtige gemeenten ontstaan en is met veel gemeenten in discussie om fusies voor elkaar te krijgen. Nu weer in West-Friesland Oost, waar met name de gemeenten Andijk, Wervershoof en Medemblik met elkaar en met de provincie in gesprek zijn over een mogelijke herindeling. Ook Enkhuizen mengt zich inmiddels in deze discussie. Te verwachten is dat binnenkort ook Stede Broec en Drechterland zich zullen melden en dat Hoorn in zijn grondhonger óók aanschuift aan de herindelingstafel.

Onze mening

De SP is geen enthousiast voorstander van gemeentelijke herindelingen of fusies. Vaak kunnen problemen van gemeenten ook door meer onderlinge samenwerking worden opgelost. Het inwoneraantal zegt niets over de bestuurskracht van een gemeente. Eerdere herindelingen en fusies laten zien dat de afstand tussen de inwoners en het gemeentbestuur verder wordt vergroot, dat de positie van kleine kernen in het gedrang komt en dat voorzieningen verder op afstand komen of zelfs helemaal uit de omgeving verdwijnen. De SP wil dat er eerst een evaluatie komt van de afgelopen twintig jaar om te bekijken wat herindelingen en fusies de ínwoners hebben opgeleverd. Daarnaast moet er altijd een volksraadpleging worden gehouden waarbij de inwoners zich kunnen uitspreken over de plannen.

De SP is benieuwd naar uw mening u kunt uw mening geven: surf naar www.hoorn.sp.nl of naar westfrieslandoost.sp.nl.

U bent hier