h

Ongerustheid inwoners over verbreding snelwegen

29 november 2007

Ongerustheid inwoners over verbreding snelwegen

Bij inwoners van Diemen, Ouder-Amstel, Weesp, Muiden en het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer bestaat grote ongerustheid over de plannen van de regering om de snelwegen A1 en A10 uit te breiden, zonder daarbij voldoende inpassingsmaatregelen te treffen, zoals bij de A9 wel gebeurt. De provincie Noord-Holland trekt maximaal 50 miljoen euro uit voor de omwonenden van de A9. De omwonenden van de A1 en de A10 krijgen vooralsnog géén provinciaal geld. De SP-fractie heeft hierover een brief gestuurd aan Gedeputeerde Staten, omdat wij vinden dat de provincie voor de inwoners van alle gemeenten moet opkomen.

De SP start een actie waarbij inwoners met een brief een oproep kunnen doen aan de Tweede Kamerleden in de commissie voor verkeer en waterstaat. Binnenkort meer informatie over de actie op deze website. Op 12 december demonstreren de inwoners voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer in Den Haag.

Eind april brachten verkeersminister Eurlings en zijn milieucollega Cramer een werkbezoek aan gemeenten op de as Schiphol-Amsterdam-Almere, ondermeer om van bewoners te horen hoe zij dachten over de vele wegverbredingen die het kabinet in petto heeft. Ze kregen weinig steun. In Diemen verklaarde Eurlings: “Deze mensen mogen niet het kind van de rekening worden”. Die dure woorden blijken weinig waard. Want dit najaar besloot de minister alsnog de snelwegen A1, A6, A9 en A10 Oost te willen verbreden, al dan niet voorzien van schoorsteenpijpen of luchtschermen.

Bewonersgroepen in Diemen, Duivendrecht, Ouderkerk, Amsterdam Zuidoost, IJburg en Watergraafsmeer en Milieudefensie maken zich grote zorgen over de gevolgen van de tienduizenden extra auto's die dagelijks voor hun deur voorbij zullen rijden. De lucht is nu al ongezond en er is veel lawaai. Ook zorgen die extra auto's voor meer broeikasgassen, waardoor de aarde verder opwarmt.

Beter zou zijn om het openbaar vervoer te verbeteren, een spitsheffing in te voeren, wonen en werken bij elkaar te brengen, de maximum snelheid te verlagen en werkgevers te stimuleren het woon-werkverkeer slimmer te regelen. Dan is al dat extra asfalt niet nodig.

Op 12 december vergadert de Tweede Kamer over de asfaltplannen van het kabinet. Tijd om duidelijk te maken, dat bewoners (en het milieu) wel degelijk het kind van de rekening dreigen te worden. Kom mee naar Den Haag en help minister Eurlings herinneren aan zijn belofte!

Milieudefensie zorgt voor vervoer naar Den Haag. Reserveer nu een plekje in de bus door een mailtje te sturen aan ragna.hardewijn@milieudefensie.nl of tijdens kantooruren te bellen met 020-6262620. De bussen vertrekken op 12 december om 10.00 uur, u ontvangt bericht over de opstapplaats. De demonstratie vindt vanaf 12.00 uur plaats, voorafgaand aan het Kamerdebat dat om 13.00 uur begint en dat u ook kunt bijwonen.

U bent hier