h

Een referendum over het Wieringerrandmeer: wat te doen

2 november 2007

Een referendum over het Wieringerrandmeer: wat te doen

Deze week deelt de SP folders uit en verzamelt handtekeningen voor een referendum over het Wieringerrandmeer. Volgende maand komt ook de kennisgevingslijst voor een provinciaal referendum beschikbaar.
Voor al diegenen die zich afvragen hoe alles werkt, hier een samenvatting :

WAAR GAAT HET OM?
Met het zetten van hun handtekening op onze folder kunnen mensen aangeven of ze een referendum willen over het Wieringerrandmeer.
Na het verzamelen van de handtekeningen zal de SP deze over enkele weken aanbieden aan de burgemeesters van beide gemeenten in hun functie als voorzitter van de gemeenteraad. De SP zal ook de raadsgriffiers van beide gemeenten vragen hierbij aanwezig te zijn.

GEMEENTELIJK OF PROVINCIAAL REFERENDUM?
In eerste instantie is de actie bedoeld om de gemeenten Wieringen en Wieringermeer ervan te overtuigen dat hun inwoners willen dat er een gemeentelijk referendum komt.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid voor het aanvragen van een provinciaal referendum. Hiervoor zijn in eerste instantie 500 handtekeningen nodig. Als mensen vinden dat er een provinciaal referendum gehouden moet worden moeten ze hiervoor naar het gemeentehuis. Ze kunnen dan hun handtekening zetten op een officiële kennisgevingslijst.

Deze kennisgevingslijst wordt naar verwachting in de loop van december 2007 beschikbaar.

Om een handtekening te zetten voor een provinciaal referendum moet iemand kiesgerechtigd zijn, dat wil zeggen dat je 18 jaar of ouder bent, in Noord-Holland woont en mag stemmen met verkiezingen.

RAADGEVEND OF CORRECTIEF REFERENDUM?
In beide gevallen gaat het om een zogenaamd 'raadgevend referendum'. Hierin geven kiezers vooraf hun advies aan hun volksvertegenwoordiging, in dit geval de gemeenteraad of Provinciale Staten. De volksvertegenwoordiging is niet verplicht dit advies op te volgen. De uitslag van een referendum geldt politiek gezien wel als een sterk signaal van de bevolking en wordt daarom over het algemeen zeer serieus genomen. Gemeente en Provincie kunnen ook niet zomaar weigeren om een referendum te houden. Ze moeten zwaarwegende redenen hebben om een dergelijk verzoek naast zich neer te leggen. In het geval van een provinciaal referendum zijn hier zelfs een aantal spelregels voor.

IS EEN GEMEENTELIJK REFERENDUM MOGELIJK?
Iedere gemeente mag volgens de Nederlandse wet een raadgevend referendum uitschrijven. Zo is er in Wieringermeer in 2006 overwogen om over de burgemeestersbenoeming een referendum te houden, en heeft ook de gemeente Wieringen in mei 2007 gekeken of haar burgemeester het best gekozen kon worden via een referendum. In de gemeenteraad van Wieringen is een aantal malen eerder geopperd om een referendum te houden over het Wieringerrandmeer.
De gemeenteraad van Wieringen heeft nooit een officieel besluit genomen om de referendumverordening af te schaffen. En zelfs als zo'n referendumverordening er niet meer is, is het een koud kunstje om deze weer in te stellen.
Wanneer een gemeente zegt dat het houden van een referendum niet mogelijk is zeggen ze dus eigenlijk dat ze het niet willen om een andere reden; namelijk dat ze bang zijn dat de uitslag hen niet bevalt!

GEMEENTELIJK OF EEN 'INTERGEMEENTELIJK' REFERENDUM?
Om de uitslag zo zuiver mogelijk te laten zijn is de SP voorstander van twee aparte referenda: één op Wieringen en één in de Wieringermeer.
De gemeenteraad in Wieringen is verantwoordelijk voor de Wieringers en de gemeenteraad van Wieringermeer is er op haar beurt voor de inwoners van Wieringermeer. Daarom is het belangrijk dat in beide gemeenten kiezers onafhankelijk van elkaar hun oordeel kunnen geven.

Omdat het randmeer een samenwerkingsproject tussen beide gemeenten is, is het noodzakelijk dat de bevolking van allebei de gemeenten in meerderheid achter het Wieringerrandmeer staat. Als uit de uitslag van het referendum blijkt dat de éne gemeente niet verder wil met het randmeer en de andere wél betekent dit volgens de SP dat het project afgeblazen moet worden.
Als een van de gemeenten wil dat er desondanks een meer gegraven wordt moet dit maar gebeuren op haar eigen grondgebied.

TOT WANNEER KUNNEN DE MENSEN HUN HANDTEKENING INLEVEREN?
De SP-actie in de dorpen loopt van 3 tot 10 November. Mensen kunnen hun handtekeningen in die week inleveren bij de SP-kraam in hun dorp of op een van de volgende inleveradressen:

Fregatstraat 10
1771 GW Wieringerwerf

Lupinestraat 12
1777 XD Hippolytushoef

Tot uiterlijk 15 november kunnen de mensen hun folder opsturen naar de de in de folder genoemde adressen. Daarna levert de SP de handtekeningen in bij de gemeente.

HOEVEEL HANDTEKENINGEN ZIJN NODIG VOOR EEN REFERENDUM?
Over het algemeen geldt: een referendum is geldig als er voldoende opkomst is, en er een duidelijke meerderheid is voor of tegen het betreffende besluit.
De handtekeningenactie van de SP is bedoeld om te peilen hoeveel mensen in Wieringermeer en Wieringen zo'n referendum willen, maar is niet gebonden aan een opkomstpercentage. Wel geldt: hoe meer geldige handtekeningen, hoe beter!

De gemeenteraad beslist vervolgens of ze een referendum houdt en hoe hoog de opkomst moet zijn voor het referendum om een geldige uitslag op te leveren. Vaak wordt als richtlijn een minimum van 30% van het aantal kiesgerechtigde inwoners aangehouden.

Wieringen had bij de laatste provincieverkiezingen in maart 2007 6.819 kiesgerechtigde inwoners, Wieringermeer 9.520. In totaal zijn dit dus 16.339 potentiële kiezers.

Voor het houden van een provinciaal referendum zijn 500 kiezers nodig voor de kennisgeving, gevolgd door 10.000 handtekeningen in eerste aanleg, en de tweede ronde nog eens 35.000 kiezers daarbij opgeteld.
Dit lijkt misschien veel, maar dit mogen stemmen uit héél Noord-Holland zijn.
Ter vergelijking: met de provincieverkiezingen in maart van dit jaar trok de SP alleen in Noord-Holland al 135.996 kiezers!
Als een derde van de mensen die voor de provincie op SP heeft gestemd opkomt is de kiesdrempel voor het houden van een referendum al gehaald.

Vaak ligt de opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezing van de Tweede Kamer vele malen hoger. En pas als kiezers in Noord-Holland een kans hebben gekregen de kennisgevingslijst te tekenen mag Provinciale Staten beslissen of zo'n referendum er wél of niet komt.

Toch is het het beste als de gemeenteraden van Wieringen en Wieringermeer zélf een referendum in hun gemeente organiseren. Hoewel de gevolgen als het Wieringerrandmeer op een mislukking uitloopt voor alle Noord-Hollanders in hun belasting merkbaar zullen zijn moeten de inwoners van beide gemeenten als dit controversiële plan doorgaat er elke dag tegen aankijken.

Wij als SP geven hen met het zetten van hun handtekening dus graag de kans om hun stem te laten horen. En door lid te worden krijgen mensen ook nog eens de kans om in hun regio hun eigen SP-afdeling op te richten. Kortom: de moeite waard!

SP Provinciale Staten Noord-Holland
SP afdeling Schagen

Voor meer informatie over het provinciale referendum kun je kijken op de website van de Provincie: www.noord-holland.nl

U bent hier