Referendum enige uitweg voor randmeer
Referendum enige uitweg voor randmeer
Het Wieringerrandmeerproject dat beoogt een economische impuls te geven aan de Kop van Noord-Holland middels het onder water zetten van ingepolderd land, is nog altijd niet stil gelegd. Dit tot verdriet van vele Wieringers die hun mooie omgeving verkwanseld zien worden. Na een bezoek aan het projectbureau voor het Wieringerrandmeer kan de SP-fractie van Provinciale Staten niet anders oordelen: ook de zogenaamde 'Schorrenvariant' van het randmeer, de minst vergaande variant, is de oplossing niet. Dat is wel: een referendum, laat de bevolking beslissen of dit meer op deze wijze wel moet worden aangelegd.
Twee planconcepten 'Waterland' en 'Halfland' (2A+) zijn onder druk in elkaar geschoven tot een enkele variant om de voortgang naar het randmeerbesluit mogelijk te maken. Het eindproduct; de Schorrenvariant, kan helaas absoluut geen verbetering genoemd worden.
Minimaal 1845 woningen, een nog groter gebied onder water, dezelfde rampzalige aantasting van een uniek Noordhollands weidelandschap en een kostenplaatje van in de honderden miljoenen euro's, dat niet is te overzien.
Bij de presentatie aan de statenleden tijdens het werkbezoek hield de stuurgroep Wieringerrandmeer in het bijzijn van de aanwezige statenleden en wethouders van Wieringermeer en Wieringen vol dat er voldoende draagvlak was voor hun plannen.
Op de vraag van de SP of ze het dan ook aandurven om die keus aan hun bevolking voor te leggen in een referendum werden allerlei redenen aangevoerd om dat niet te hoeven doen.
Volgens de SP begrijpt iedereen heel goed dat de kans groot is dat de huidige plannen voor een Wieringerrandmeer door de burger genadeloos naar de prullenbak worden verwezen.
De SP denkt dat zo'n raadgevend referendum juist wel een uitstekend idee is, omdat hiermee kan voorkomen dat gekozen volksvertegenwoordigers zich in hun eigen vergaderwereld (bedoeld of onbedoeld) van de realiteit vervreemden.
Op de tweede vraag of er ooit serieus is bekeken of dezelfde positieve economische effecten van toerisme en recreatie kunnen worden bereikt met het bouwen van minder woningen (600 a 800 huizen in verschillende prijsklassen, zowel recreatie als permanent), en het kleinschaliger uitbreiden van de jachthavens bij het Robbenoordbos (IJsselmeer) en het Amstelmeer werd verbaasd geantwoord: 'welke planvariant is dat?'
Het is tekenend voor het potsierlijke karakter van de randmeerdiscussie: omdat het graven van het randmeer zo veel gaat kosten moeten er zoveel huizen worden gebouwd. Dit op zijn beurt betekent weer een ingrijpende aantasting van het landschap.
Naar de mogelijkheden die er zijn zonder de dure aanleg van een randmeer wordt niet gekeken.
Zolang alternatieven voor de schorrenvariant geen ruimte krijgen in de besluitvorming blijft de overheid gevangen in haar tunnelvisie.
Een adviserend referendum kan dan een goed instrument zijn om de provincie en de gemeenten weer bij de les te krijgen. De inwoners van Wieringen en Wieringermeer -en de belastingbetaler in Noord-Holland- verdienen dat hun stem hierin wordt gehoord.