h

Provinciale Staten moeten meer betrokken raken bij besteding Europese structuurfondsen.

21 juni 2007

Provinciale Staten moeten meer betrokken raken bij besteding Europese structuurfondsen.

De SP wil de rol van Provinciale Staten bij de besteding van Europese gelden meer vorm en inhoud geven. 'Provinciale Staten laten zich te veel leiden door het college', stelt Dago Wellink. 'Provinciale Staten moeten zich meer de wettelijke rol van opdrachtgever richting GS aanmeten'.

Eind 2006 heeft Nederland bij de Europese Commissie het Nationaal Strategisch ReferentieKader 2007-2013 ingediend. In dat rapport constateert de regering dat in het westen van Nederland geïnvesteerd dient te worden. Investeringen op gebieden van het verbeteren van de uitwisseling van kennis en de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten, de kwaliteit en verscheidenheid van bedrijfs- en kantoorterreinen, de huisvesting van starters en de hogere inkomensgroepen, de leefbaarheid en attractiviteit van het landschap, de biodiversiteit; de kwaliteit van lucht en bodem, alsmede het voorkomen van overstromingen en onderlopen van gebieden als gevolg van klimaatverandering. De Europese Commissie heeft op 14 juni 2007 laten weten dat zij verheugd is over het door Nederland voorgestane beleid en de bijbehorende plannen. Nu de onderhandelingen over het algemene kaderdocument met succes zijn afgerond, zal de Europese Commissie spoedig de lijst van programma's en de indicatieve jaarlijkse toewijzing uit elk fonds goedkeuren.

Voor geheel Nederland zal 1,9 miljard euro aan steun worden verleend uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Europees Sociaal Fonds (ESF) beschikbaar moeten worden gesteld. De Europese commissie is van mening dat door een nieuwe benadering van de uitdagingen, de samenwerking tussen steden, provincies en nationale autoriteiten versterkt zal worden. Deze nadruk op partnerschap en betere samenwerking is een belangrijk kenmerk van de programmering van de Structuurfondsen.

Over de wijze waarop de provincie Noord-Holland betrokken gaat worden bij de realisatie van de plannen, heeft de SP aan Gedeputeerde Staten vragen gesteld. Met name gaat het daarbij over de invulling van de rol van Provinciale Staten. Tevens wil de SP weten vanuit welke visie de provincie aan dergelijk 'Europese plannen' deelneemt en of de provincie nog aanvullende gelden ter beschikking gaat stellen. Volgens Dago Wellink is speciale aandacht nodig voor de aansturing van de provinciale organisatie en de interne samenwerking.

U bent hier