h

Wel kwaliteitsslag, geen prijzenslag

9 mei 2007

Wel kwaliteitsslag, geen prijzenslag

Eén van de tegenwoordige kernbegrippen in de zorg is marktwerking. Er zijn door de overheid methodieken ontwikkeld die tot doel hebben, de zorg goedkoper te maken door de concurrentie te bevorderen. In oktober 2006 is bij meerderheid in Provinciale Staten besloten, te onderzoeken of bij subsidierelaties standaard gekozen moet worden voor het zogenaamde vergelijkend prestatiemodel. Het criterium in dit model is de verhouding prijs/kwaliteit. Doel was en is: betere afweging mogelijk maken en scherpere prijzen, ofwel concurrentie. Uit het eind april gepresenteerd rapport van de Randstedelijke Rekenkamer blijkt dat in Noord-Holland op het gebied van de Jeugdzorg nog nauwelijks sprake is van concurrentie. De provincie heeft te kennen gegeven daaraan te gaan werken en de subsidierealties met de Jeugdzorg zo nodig aan te passen.

De SP vindt dat zorg geen markt is, want mensen zijn geen producten. Zorg is mensenwerk. Als dan tóch sprake moet zijn van concurrentie, als bij het aangaan van subsidierelaties de verhouding prijs/kwaliteit gaat tellen dan wil de SP dat op de kwaliteit geconcurreerd wordt en niet op de (lage/laagste) prijs.

De SP stelt voor bij het aangaan van subsidierelaties op het gebied van de Jeugdzorg gebruik te maken van de mogelijkheden die het zogenaamde “Zeeuwse model” biedt, dat stelselmatig kwaliteit als criterium hanteert en niet de prijs.
Volgens dit model is bij de aanbesteding de (lage/laagste) prijs niet het criterium; het criterium is hetgeen de aanbieder voor deze prijs aan kwaliteit aan te bieden heeft. Hoe meer kwaliteit voor de vastgestelde prijs, hoe beter de positie in de aanbesteding dan wel hoe meer kans dat de subsidierelatie tot stand komt.Concrete voorbeelden van kwaliteitscriteria zijn onder andere: deskundigheid, snelheid, klanttevredenheid, doeltreffendheid.
Deze methode, waarbij als gezegd kwaliteit boven alles gaat, staat nu landelijk bekend als het Zeeuwse model en geniet navolging.
Het Zeeuwse model biedt bij aanbestedingsrondes de zekerheid dat er tussen de verschillende aanbieders alleen op kwaliteit, het enige zinvolle aspect, gekozen wordt, tegen een van tevoren vastgestelde redelijke prijs. Nu in Noord-Holland de subsidierelaties aanbestedingsfacetten krijgt, is het verstandig, vindt de SP, te kijken in hoeverre het Zeeuwse model bij deze ontwikkeling een rol kan spelen. De fractie heeft daartoe een voorstel ingediend.

U bent hier