h

PvdA misleidt kiezers

16 april 2007

PvdA misleidt kiezers

De Partij van de Arbeid zet haar achterban op het verkeerde been met “gekleurde” informatie over de totstandkoming van het nieuwe college en de partijpolitieke samenstelling ervan.

In Provinciale Staten bezetten VVD en CDA samen nog geen 42% van de statenzetels. In het nieuwe college – bestaande uit VVD (2 gedeputeerden), CDA (2), PvdA (2) en GroenLinks (1) – zijn VVD en CDA echter in de meerderheid. Dat hebben VVD en CDA dus knap gedaan.

Deze merkwaardige situatie wekt vast enige bevreemding bij de sociaal-democratische achterban. Met de partijpolitieke samenstelling van het college en de inhoud van het collegeprogramma valt echter niet vol te houden dat dit een college zou zijn met een duidelijk linkse signatuur, zoals de PvdA (en overigens ook GroenLinks) aanvankelijk beweerde. Op een concrete vraag van D66 waar het “linkse” van dit college dan moet blijken, hulden PvdA en GroenLinks zich in veelbetekenend stilzwijgen. Bovendien denkt de SP dat Ton Hooijmaijers van de VVD niet zó gek is om de voorman te worden van een links college.

In een poging haar achterban toch nog te bedienen heeft de PvdA dankbaar gebruikt gemaakt van het door Hooijmaijers de wereld in geholpen verhaal dat de SP de VVD uit zou sluiten van collegedeelname. Dit is onjuist en dat is door Dago Wellink meerdere malen in openbaarheid tegengesproken. De PvdA zet de bewering van Hooijmaijers echter wel op haar website, kennelijk om als argument te dienen voor haar achterban om de keuze van de PvdA voor samenwerking met de VVD goed te praten.

Op een e-mail èn een brief van de SP over deze kwestie heeft PvdA-lijsttrekker (en nu gedeputeerde) Peter Visser echter niet gereageerd, laat staan dat de gewraakte bewering van de PvdA-website verwijderd is. Het getuigt van een grote mate van onbetrouwbaarheid dat de PvdA niet reageert op brieven: typisch de houding van een elitaire “bestuurderspartij”. De SP betreurt deze gang van zaken.

U bent hier